Οργή Ακάρ για αμερικανικές κυρώσεις: Πλήγμα στη συμμαχία Τουρκίας – ΗΠΑ

Οργή Ακάρ για αμερικανικές κυρώσεις: Πλήγμα στη συμμαχία Τουρκίας – ΗΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας καταδικάζει με δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σε δήλωσή του, ο Ακάρ τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ».

Ο ίδιος δε, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400. «Θα λάβουμε όλες τις προφυλάξεις για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους», σημείωσε. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, υποβάθμισε τις αμερικανικές κυρώσεις και δήλωσε ότι «περιμένουμε πως αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας».

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Θα βρούμε λύσεις γι’ αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανιάς θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι αντίδραση είχε εκφράσει χθες και το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις «βαρύ σφάλμα» και προειδοποίησε πως η Αγκυρα «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μας και θα απαντήσει ανάλογα όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο». Λίγες ώρες προτού ανακοινωθούν τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την ανησυχία του.

«Από τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιμένουμε υποστήριξη στον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή μας, όχι κυρώσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση της Ουάσιγκτον για κυρώσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις κυρώσεις «παράνομες», σημειώνοντας ότι δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και υποστήριξε ότι απηχούν την «αλαζονεία» των ΗΠΑ έναντι της διεθνούς κοινότητας. Την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή