Ένας ένας εγκαταλείπουν τον Τραμπ

Ένας ένας εγκαταλείπουν τον Τραμπ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών εγκατέλειψε τον Ντόναλντ Τραμπ, αναγνωρίζοντας τον Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Από το βήμα της Γερουσίας, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο σώμα, Μιτς Μακόνελ, συνεχάρη τον Μπάιντεν αποκαλώντας τον «εκλεγμένο πρόεδρο». «Πολλοί από εμάς ελπίζαμε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής. Αλλά το σύστημα διακυβέρνησης στη χώρα μας έχει τις διαδικασίες που καθορίζουν ποιος θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου. Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων μίλησε», ξεκαθάρισε ο Μακόνελ, ενώ το ίδιο μήνυμα είχαν στείλει προηγουμένως αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Η ψηφοφορία που διεξήχθη τη Δευτέρα μεταξύ των εκλεκτόρων σε επίπεδο πολιτειών κύλησε χωρίς το παραμικρό απρόοπτο. Ο Μπάιντεν επικράτησε του Τραμπ με ψήφους 306 έναντι 242, όπως ακριβώς προέβλεπαν τα αποτελέσματα των εκλογών. Για ειρωνεία της τύχης, η διαφορά είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του 2016 μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον. Η τελευταία, όπως και ο σύζυγός της Μπιλ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν μεταξύ των 29 εκλεκτόρων των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα στους Αμερικανούς από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. «Σ’ αυτή τη μάχη για την ψυχή της Αμερικής, νίκησε η δημοκρατία. Τώρα είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα», ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος. Παρά τον ενωτικό του τόνο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές εναντίον της αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας από τον Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αναγνωρίσει μέχρι χθες το βράδυ την ήττα του. Γνωστοποίησε όμως ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ένας από τους στενότερους πολιτικούς συμμάχους του, θα παραιτηθεί προ των Χριστουγέννων – ενδεχομένως για να μην αναλάβει πολιτική ευθύνη για την απονομή χάριτος σε συγγενείς και συνεργάτες του προέδρου, εκτιμούν αναλυτές.
Μετά την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος από τους εκλέκτορες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Μπάιντεν, όπου τονίζει την κοινή ευθύνη των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή