Ισχυρισμοί περί κινεζικών υποκλοπών

Ισχυρισμοί περί κινεζικών υποκλοπών

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΑΤΛ. Σε καταγγελίες για κινεζικές υποκλοπές στοιχείων κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ προέβη στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Αμερικανός σύμβουλος επί θεμάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας Γκάρι Μίλερ. Ο Μίλερ υποστήριξε ότι το 2018 οι υποκλοπές φαίνεται ότι έγιναν κυρίως μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, ενώ από το 2019 φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν τα δίκτυα δύο νησιών της Καραϊβικής. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μίλερ ειδικεύεται σε αναλύσεις ευαλωτότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των συνδέσεων ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ξένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Προκειμένου οι εταιρείες να γνωρίζουν αν ένα τηλέφωνο βρίσκεται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ώστε να προχωρήσουν σε χρεώσεις roaming, στέλνουν ανά τακτά διαστήματα σήματα στα τηλέφωνα, εν αγνοία των χρηστών. Η διαδικασία αυτή (signaling) είναι ανοικτή σε εκμετάλλευση από κρατικούς ή άλλους φορείς που επιθυμούν να αντλήσουν πληροφορίες για τη θέση των χρηστών κινητών τηλεφώνων ή για το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους.

Τα αμερικανικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν πρωτόκολλα με βάση τα οποία αποκρούουν τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά ο Μίλερ επισημαίνει ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας είναι ελλιπείς και ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν γνωρίζουν πόσο ευάλωτες είναι στην πραγματικότητα οι επικοινωνίες τους. 

Εν προκειμένω, ο Μίλερ ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις έγιναν μέσω της κινεζικής εταιρείας China Unicom, η οποία είχε πρόσβαση στα αμερικανικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G. Ο Αμερικανός σύμβουλος υποστήριξε ότι οι μαζικές επιθέσεις έπαψαν το 2019 και έγιναν πιο στοχευμένες, χρησιμοποιώντας τα δίκτυα των εταιρειών Flow στα Μπαρμπάντος και BTC στις Μπαχάμες, με τη βοήθεια και των στενών εμπορικών και τεχνολογικών δεσμών της Κίνας με την Καραϊβική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή