Το «στοίχημα» των 4 δισ. δολαρίων

Το «στοίχημα» των 4 δισ. δολαρίων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Περισσότερα από 4 δισ. δολάρια δώρισε σε τέσσερις μήνες η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, Μακένζι Σκοτ, με αποδέκτριες εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, μεταξύ τους και πολλά κοινωνικά παντοπωλεία και εστιατόρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε χαμηλόμισθους και άπορους πολίτες.

Η Σκοτ, η προσωπική περιουσία της οποίας εκτιμάται σε 60 δισ. δολάρια, έχει δεσμευθεί ότι θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας αυτής μετά το περυσινό διαζύγιό της με τον Τζεφ Μπέζος. Τον Ιούλιο η 50χρονη Σκοτ ανακοίνωσε ότι προσέφερε 1,7 δισ. δολάρια σε 116 οργανώσεις. Την Τρίτη επανήλθε, όμως, αναφέροντας ότι αποφάσισε να «επιταχύνει» τη φιλανθρωπική της στρατηγική, έχοντας δωρίσει επιπλέον 4,15 δισ. δολάρια σε 384 οργανώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία σε όλες τις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο. Η Σκοτ έχει προσφέρει φέτος συνολικά 6 δισ. δολάρια.

«Η πανδημία κατέστρεψε τις ζωές Αμερικανών, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν. Οι οικονομικές απώλειες και η ίδια η ασθένεια της COVID-19 έπληξαν δυσανάλογα τις γυναίκες, όσους ανήκουν σε μειονότητες και τους φτωχούς συμπολίτες μας. Την ίδια ώρα, η πανδημία αύξησε σημαντικά τα πλούτη των δισεκατομμυριούχων», έγραψε η Σκοτ στο προσωπικό της διαδικτυακό 
ημερολόγιο-μπλογκ.

Ο Μπέζος, που υπήρξε παντρεμένος με τη Σκοτ για 26 χρόνια, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με την προσωπική περιουσία του να εκτιμάται στα 185 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον κατάλογο Bloomberg Billionaires Index. Πριν από την πανδημία, η περιουσία του Μπέζος ήταν 113 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian.

Η Σκοτ εξήγησε ότι επέλεξε με προσοχή τις οργανώσεις, στις οποίες συνεισέφερε, ενώ η ομάδα της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όσες δραστηριοποιούνται σε κοινότητες με μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού, φυλετικής ανισότητας και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε προγράμματα κοινωνικής αρωγής. Ορισμένες από τις δωρεές της αποσκοπούν στην αντιμετώπιση θεμελιωδών αναγκών, όπως συσσίτια απόρων, στήριξη μικρών δανειοληπτών, προγράμματα εργασιακής κατάρτισης, σχολικής ενίσχυσης και υποστήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων. Αλλες δωρεές της Σκοτ κατευθύνθηκαν σε οργανώσεις, οι οποίες καταπολεμούν δομικά κοινωνικά προβλήματα, όπως τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων μειονοτήτων. Με βάση την περιουσία της τοποθετείται στη 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πιο πλούσιων ανθρώπων.

Η Σκοτ δεσμεύθηκε πέρυσι να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία Δωρεών, την οποία δημιούργησαν ο χρηματιστής Γουόρεν Μπάφετ και οι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Η πρωτοβουλία ενθαρρύνει τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο να προσφέρουν μεγάλο ποσοστό της περιουσίας τους για την ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών.

Αλλες γενναιόδωρες χορηγίες εν μέσω πανδημίας είναι αυτή του συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσι, ο οποίος προσέφερε 1 δισ. δολ. Τον Απρίλιο, ο Ντόρσι είχε ανακοινώσει ότι προσφέρει 1 δισ. από το κεφάλαιό του για τη στήριξη των υγειονομικών υπηρεσιών. Το ζεύγος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, από τη μεριά του, δεσμεύθηκε να προσφέρει 305 εκατ. δολάρια στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου και νέων διαγνωστικών μεθόδων κατά του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή