«Αποτύχαμε στη Σουηδία»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε, χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αφού παρουσίασε συμπτώματα της λοίμωξης. Πιθανότατα προσβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Θα παραμείνει σε καραντίνα επί επτά ημέρες, όπως επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά θα εξακολουθήσει να εργάζεται από το σπίτι, αφού αισθάνεται καλά. Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας προκάλεσε αναταραχή στους υψηλόβαθμούς Ευρωπαίους αξιωματούχους που είχαν συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί αναγκάστηκαν να μπουν άμεσα σε καραντίνα, όπως ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, που γευμάτισε με τον Μακρόν τη Δευτέρα, ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Στο μεταξύ, τη λανθασμένη προσέγγιση «ανάπτυξης ανοσίας της αγέλης» που ακολούθησε η Σουηδία παραδέχθηκε, χθες, ο βασιλιάς της χώρας, Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος. Ο Σουηδός μονάρχης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη, που θα μεταδοθεί την Πρωτοχρονιά, δήλωσε με σαφήνεια: «Πιστεύω ότι αποτύχαμε, έχουμε πολλούς νεκρούς και αυτό είναι τρομερό. Είναι κάτι που προκαλεί θλίψη σε όλους». Πράγματι, πολλές σουηδικές πόλεις έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ηδη, στις περιοχές της Στοκχόλμης και του Σκόνε ματαιώθηκαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς το υγειονομικό σύστημα αγωνίζεται για να μην καταρρεύσει λόγω πανδημίας.

Την ίδια άποψη με τον Σουηδό μονάρχη φαίνεται ότι μοιράζονται και οι συμπατριώτες του, καθώς δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Dagens Nyheter κατέγραψε ότι η στήριξη για τον εμπνευστή της πολιτικής «ανάπτυξης ανοσίας της αγέλης» και επικεφαλής επιδημιολόγο της κυβέρνησης, Αντερς Τένιελ, έπεσε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στο 59%, ενώ η εμπιστοσύνη στις Αρχές κατακρημνίστηκε στο μόλις 34%. Ο Τένιελ, ωστόσο, παραμένει βέβαιος για την επιλογή του.

Εξίσου κακές επιδόσεις, πάντως, έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είτε ακολούθησαν πιο χαλαρές στρατηγικές, όπως αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε προχώρησαν σε σταδιακά περιοριστικά μέτρα, όπως στο δεύτερο κύμα η Γερμανία που ξεκίνησε από ένα μίνι lockdown και την περασμένη Τετάρτη προχώρησε στο κλείσιμο σχολείων, εμπορικών καταστημάτων κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή