ΚΟΣΜΟΣ

Μία αυτόχθων στο πλευρό του Μπάιντεν

Μία αυτόχθων στο πλευρό του Μπάιντεν

Ακόμη μία ιστορική επιλογή έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δίνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των δημοσίων γαιών, σε μία αυτόχθονα Αμερικανίδα. Εφόσον ο διορισμός της εγκριθεί, η Ντεμπ Χάαλαντ θα είναι η πρώτη ιθαγενής που αναλαμβάνει θέση στο κυβερνητικό συμβούλιο. Η 60χρονη Χάαλαντ, που ανήκει στη φυλή Λαγκούνα Πουέμπλο του Νέου Μεξικού, είχε γίνει το 2018 η πρώτη αυτόχθων γυναίκα που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

Την ίδια στιγμή, σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι ΗΠΑ εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επέκτασης της πανδημίας, με νέα κρούσματα και θανάτους να αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Χθες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το πράσινο φως και για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η Mοderna. Κι αυτό το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA όπως και της Pfizer/BioNTec. Ηδη η ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τον οργανισμό συνέστησε την κατεπείγουσα έγκρισή του.

Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τον Λευκό Οίκο εμβολιάστηκε χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Στόχος της δημοσιότητας, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης του αμερικανικού λαού στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου κατά της COVID-19. Λίγο αφότου εμβολιάστηκε, ο αντιπρόεδρος Πενς δήλωσε: «Δεν νιώθω τίποτα. Μπράβο». Εκτός από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, χθες εμβολιάστηκαν, επίσης, η σύζυγός του Κάρεν και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Τζερόμ Ανταμς. Σειρά για την επόμενη εβδομάδα πήρε ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η επόμενη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, που επίσης θα εμβολιαστούν μπροστά στις κάμερες. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να εμβολιαστεί προτού το συστήσει η ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου, παρά τις συστάσεις του «εθνικού λοιμωξιολόγου» των ΗΠΑ δρος Αντονι Φάουτσι, που ήταν επίσης παρών κατά τους χθεσινούς εμβολιασμούς. 

Από τη χθεσινή εκδήλωση απουσίαζε, για ακόμη μία φορά, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ. Σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του εξακολουθεί να απασχολείται με το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου, που ακόμα δεν αποδέχεται, και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να συμβάλει στη μετάδοση οποιουδήποτε μηνύματος προς τους συμπατριώτες του.