Ελλείψεις εμβολίων μέχρι και το 2024 στις φτωχές χώρες

Ελλείψεις εμβολίων μέχρι και το 2024 στις φτωχές χώρες

Tα πλούσια κράτη «άδειασαν τα ράφια»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα εμβόλια κατά της COVID-19 πληθαίνουν, αλλά τα πλούσια κράτη, εξασφαλίζοντας τη μερίδα του λέοντος, ενισχύουν τις ανισότητες ακόμη και στον τομέα της υγείας.

Εχουν ήδη δεσμεύσει για τους πολίτες τους περισσότερο από το 50% των δόσεων που θα παρασκευαστούν μέχρι το τέλος του 2021. Αν και οι χώρες-πένητες του κόσμου ίσως καταφέρουν να εμβολιάσουν το 20% του πληθυσμού τους έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, οι πλούσιοι έχουν προαγοράσει ποσότητες εμβολίων που υπερκαλύπτουν πολλαπλώς τις ανάγκες τους. Εάν τελικά παραδοθούν οι παραγγελίες της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμβολιαστούν από δύο φορές. Αντιστοίχως, Βρετανοί και Αμερικανοί από τέσσερις και οι Καναδοί από έξι.

Οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες προαγόρασαν τεράστιες ποσότητες των πιο υποσχόμενων εμβολίων ενώ ακόμα βρίσκονταν στο στάδιο της έρευνας, υπονομεύοντας τη δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης σε αυτά των φτωχότερων. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, τα φτωχότερα κράτη δεν θα καταφέρουν να εμβολιάσουν ικανό ποσοστό του πληθυσμού πριν από το 2024. Ασφαλώς δεν θα καταγραφούν ελλείψεις σε όλα τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη. Κάποια, όπως η Ινδία, χρησιμοποίησαν τις δικές παρασκευαστικές δυνατότητες για να επιτύχουν επάρκεια.

Οι ορατές πλέον μεγάλες ανισότητες πρόσβασης στα εμβόλια «ανάγκασαν» Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Ε.Ε. να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα Covax, μια διεθνή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια. Η Κίνα, που διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη δυνατότητα παρασκευής τέτοιων σκευασμάτων παγκοσμίως, προτίθεται να τα παράσχει στα αναπτυσσόμενα κράτη. Επίσης, οι πλούσιοι ενθαρρύνονται να παραλάβουν τμηματικά τις δόσεις που έχουν αγοράσει, ώστε τα φτωχότερα κράτη να μη μείνουν ουραγοί στη διανομή, αλλά και να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις, κάτι που ήδη δρομολογεί ο Καναδάς. Οι ΗΠΑ, δυστυχώς, απέχουν από την προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος. Ο πρόεδρος Τραμπ ασπάστηκε τον «εθνικισμό των εμβολίων» όσο κανείς άλλος και δεν συνέβαλε στο πρόγραμμα Covax. Η έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν ουσιωδέστερα την προσπάθεια. Οποια πρόοδος και αν γίνει όμως, η παγκόσμια κοινότητα, όπως εκτιμούν κάποιοι ειδικοί, θα διαθέτει καθολική κάλυψη σε εμβόλια μόνο το 2024. Αλλοι, όπως ο δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ, επικεφαλής της Συμμαχίας Επιδημικής Ετοιμότητας, μιας διεθνούς ΜΚΟ που συμμετέχει στο πρόγραμμα Covax, πιστεύουν ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα νοσούν και θα αποκτούν ανοσία έναντι του κορωνοϊού, οι εμβολιαστικές ανάγκες θα μειωθούν και οι δόσεις θα είναι επαρκείς ήδη στα τέλη του 2022. Το μόνο σίγουρο μέχρι τότε είναι ότι θα αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι από COVID-19. Αν μάλιστα κριθεί αναγκαία η ετήσια επανάληψη του εμβολίου, όπως συμβαίνει με την γρίπη, τότε όλες αυτές οι προβλέψεις είναι άκυρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή