Ε.Ε.: Συνεδριάζει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

Ε.Ε.: Συνεδριάζει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

Χώρες διακόπτουν τις πτήσεις προς Βρετανία

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη διακόψει την αεροπορική σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Η γερμανική προεδρία συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα.

Επικοινωνία Μακρόν, Μέρκελ, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν επικοινωνία για να συζητήσουν για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα Bild, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της εξετάζει να διακόψει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα συζητήσουν τη Δευτέρα μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο στέλεχος εκτιμάται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

Ιταλία: Εντοπίσθηκε ασθενής με το νέο στέλεχος του ιού

Η Ιταλία εντόπισε ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας το βράδυ της Κυριακής.

Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο.

Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό.

Ειδικότερα, η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η 48ωρη διακοπή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους νέο καθεστώς διαγνωστικών ελέγχων πριν από το άνοιγμα των συνόρων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία αποφάσισαν την αναστολή πτήσεων από τη Βρετανία, ενώ η Ιρλανδία δήλωσε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις και τα πλοία από τη γειτονική χώρα. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά του σε πτήσεις και τρένα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν επίσης να ακολουθήσουν. 

Η Ισπανία από την πλευρά της ζήτησε από τις Βρυξέλλες μια «συντονισμένη» απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, και η Τουρκία ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νότια Αφρική.

Ελλάδα: Καραντίνα επτά ημερών για τους ταξιδιώτες από Ηνωμένο Βασίλειο

Το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών τίθεται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα. 

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα τη Δευτέρα, τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Κύπρος: Αυτο-περιορισμός για επιβάτες από Βρετανία

Σε αυτο-περιορισμό θα παραμένουν από τη Δευτέρα οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εφόσον προέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενίσχυση ελέγχων ζητεί ο ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους» λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Βρετανία.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία, όπως και στην Ολλανδία, την Ιταλία και την Αυστραλία. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στην Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Κατά τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή