ΚΟΣΜΟΣ

Έσσεξ: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για το «φορτηγό του θανάτου»

Έσσεξ: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι για το «φορτηγό του θανάτου»

Δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την ανθρωποκτονία 39 ανδρών, γυναικών και παιδιών από το Βιετνάμ, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός ψυγείου φορτηγού στο Έσσεξ της Βρετανίας τον Οκτώβριο του 2019.

Οι θάνατοι προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ και αποκάλυψαν το παράνομο «εμπόριο» που στέλνει τους φτωχούς ανθρώπους από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή σε επικίνδυνα ταξίδια με προορισμό τη Δύση.

Ο 24χρονος οδηγός του φορτηγού από τη Βόρεια Ιρλανδία, Ίμον Χάρισον, κρίθηκε ένοχος για 39 κατηγορίες ανθρωποκτονίας και βοήθεια παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο 43χρονος Γκιόργκι Νίκα από το Έσσεξ στη νοτιοανατολική Αγγλία, κρίθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες. Ακόμη δύο είχαν ομολογήσει την ενοχή τους για συνέργεια στο έγκλημα.

Οι περισσότεροι από τα θύματα, ηλικίας μεταξύ 44 και 15 ετών, ήταν από τις επαρχίες Νγκε-Αν και Χα Τιν στο βόρειο Βιετνάμ, όπου οι κακές προοπτικές εργασίας, οι περιβαλλοντικές καταστροφές και η υπόσχεση οικονομικής ανταμοιβής στο εξωτερικό τροφοδοτούν συνεχώς τη μετανάστευση.

Πηγή: Reuters