«Πράσινο φως» για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech στην Ευρώπη

«Πράσινο φως» για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορωνοϊού

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech στην Ευρώπη, σε πολίτες άνω των 16 ετών. Μετά την έγκριση του EMA, το τελικό βήμα είναι η έγκριση από την Κομισιόν, που αναμένεται εντός της ημέρας.

Ο Οργανισμός διαβεβαίωσε ότι η επιστημονική του αξιολόγηση για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου βασίστηκε αποκλειστικά στα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους είναι ένας από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. για τη διευκόλυνση της έγκαιρης πρόσβασης σε φάρμακα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ διασφαλίζει ότι θα υποβληθούν πρόσθετα δεδομένα στον EMA.

Ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιρειών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA. Παράλληλα, ο Οργανισμός σημείωσε ότι θα εξετάσει λεπτομερώς τις περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργιών. 

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Φον ντερ Λάιεν: Αποφασιστική στιγμή

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας είναι ώρα η Ε.Ε. να δράσει γρήγορα. Όπως συμπλήρωσε, αναμένει την απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ.

«Είναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ», συμπλήρωσε.

Στ. Κυριακίδου: Αυτή είναι η στιγμή της Ε.Ε.

«Αυτή είναι η στιγμή της Ε.Ε.» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου μέσω Twitter.

Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου σημείωσε: «Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

Σταϊνμάιερ: Το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται λίγο πιο έντονο

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έκανε λόγο για ημέρα ελπίδας και επεσήμανε ότι «το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται λίγο πιο έντονο».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή