Έξι ουγγρικά κόμματα κατά του Ορμπαν

Έξι ουγγρικά κόμματα κατά του Ορμπαν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Εξι κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την κοινή κάθοδό τους, σε μια προσπάθεια να νικήσουν τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και το κόμμα του, Φιντές, στις εθνικές εκλογές του 2022. Τα κόμματα συμφώνησαν την Κυριακή επισήμως να συντονίσουν τη δράση τους και να παρουσιάσουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε μία από τις 106 εκλογικές περιφέρειες της Ουγγαρίας. Επιπλέον, θα διενεργήσουν προκριματικές εκλογές για να επιλέξουν έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ορμπαν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει κερδίσει τρεις συναπτές αναμετρήσεις και κυβερνά τη χώρα από το 2010. 

Τα κόμματα που απαρτίζουν το αντιπολιτευτικό μέτωπο είναι εντελώς ανομοιογενή ιδεολογικά, αφού κυμαίνονται από το φιλελεύθερο Μομέντουμ και το ακροδεξιό Γιόμπικ έως το πράσινο Διάλογος. Οπως εξήγησαν στο κοινό ανακοινωθέν τους, η συνεργασία δεν έχει στόχο τη συγχώνευση, αλλά τον παραμερισμό των διαφορών τους σε αναζήτηση μιας αλλαγής σελίδας. «Ο ουγγρικός λαός έχει την πρώτη πραγματική ευκαιρία εδώ και μία δεκαετία να διαλύσει τη διεφθαρμένη και κίβδηλη διακυβέρνηση του Φιντές», διακήρυξαν τα κόμματα. Ο επικεφαλής του Μομέντουμ, Αντρας Φεκέτε Γκιορ, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα». 

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα μπορούσε πράγματι να επικρατήσει του κυβερνώντος κόμματος του Ορμπαν με διαφορά 4%. Ετερη σφυγμομέτρηση έδειξε ότι η επιρροή του φθίνει διαρκώς και έχει χάσει 6% από τον Αύγουστο, περιοριζόμενο στο 30%. Το Φιντές παραμένει πάντως το μεγαλύτερο σε μέγεθος κόμμα και ο Ορμπαν είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των τελευταίων 130 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή