Σε κλοιό πιέσεων ο Μπόρις Τζόνσον

Σε κλοιό πιέσεων ο Μπόρις Τζόνσον

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία βρίσκεται αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αεροπορικές πτήσεις να ματαιώνονται, τα φορτηγά να μένουν ακινητοποιημένα σε ουρές χιλιομέτρων κοντά στα σύνορα και τα σούπερ μάρκετ να αρχίζουν ήδη να αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι σκηνές αυτές του τελευταίου εικοσιτετραώρου οφείλονται, βέβαια, σε παράγοντες που ξεφεύγουν από τη βούληση και τις ευθύνες της κυβέρνησης Τζόνσον, τη νέα μετάλλαξη της COVID-19 και τον πανικό που προκάλεσε διεθνώς. Για πολλούς, όμως, ζωντάνεψαν τους εφιάλτες που δεν αποκλείεται να ενσκήψουν, σε μεγαλύτερη κλίμακα, από 1ης Ιανουαρίου, εάν οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit δεν οδηγήσουν, τελικά, σε συμφωνία.

Η ανησυχία ενισχύθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν παρήλθε άκαρπη η προθεσμία που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιμένοντας ότι δεν έχει πλέον τα χρονικά περιθώρια να μελετήσει και να εγκρίνει την επιδιωκόμενη εμπορική συμφωνία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε τερματίζεται η μεταβατική περίοδος και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. 

«Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Νταβίντ Μακάλιστερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Προσέθεσε, δε, ότι τούτων δοθέντων απομένουν μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις στο χαώδες Brexit χωρίς συμφωνία, με τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο εκατέρωθεν της Μάγχης: η παράταση της μεταβατικής περιόδου από τη βρετανική κυβέρνηση και μια προσωρινή συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατ’ εξαίρεσιν από την Πρωτοχρονιά και να επικυρωθεί εκ των υστέρων από τους αρμόδιους θεσμούς και των δύο πλευρών.

«Τα πολιτικά παιχνίδια του Ουεστμίνστερ (δηλαδή του βρετανικού Κοινοβουλίου) οδήγησαν στο να χαθεί πολύς χρόνος. Είναι αδύνατο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αξιολογήσει μια συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κεντροδεξιά) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε επέλθει σημαντική σύγκλιση σε δύο κεντρικά πεδία ασυμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών: την εξασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού και τον μηχανισμό διαιτησίας για ενδεχόμενες, μελλοντικές διαφορές. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να σκαλώνουν στα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα, παρότι η αλιεία αντιπροσωπεύει απειροελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ και για τις δύο πλευρές. Η Γαλλία, η οποία επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, διεμήνυσε χθες ότι μένει αμετακίνητη στις «κόκκινες γραμμές» της, όπως δήλωσε στο Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ενόψει του ισχυρού ενδεχόμενου για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν (προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα και αντιτίθεται στο Brexit) κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μέχρις ότου υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία επίσης αντιτίθεται στο Brexit. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης Τζόνσον είναι η έξοδος από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση την 1η Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή