ΕΔΔΑ: Η Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Ντεμιρτάς

ΕΔΔΑ: Η Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Ντεμιρτάς

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) αποφάσισε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενώ τόνισε ότι η δικαιολόγηση της φυλάκισής του ήταν μια κεκαλυμμένη προσπάθεια περιορισμού του πλουραλισμού στην πολιτική.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, παραβιάστηκαν τόσο η ελευθερία έκφρασης όσο και άλλα δικαιώματα του Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Η προφυλάκισή του αποτέλεσε ένα  «επικίνδυνο μήνυμα για ολόκληρο τον λαό», περιορίζοντας σημαντικά τον πλουραλισμό απόψεων, αναφέρει.

«Το Δικαστήριο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι αρχές για την προφυλάκιση του προσφεύγοντος ήταν απλώς μια κεκαλυμμένη προσπάθεια επίτευξης ενός απώτερου πολιτικού σκοπού, κάτι που αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα σοβαρό ζήτημα για τη Δημοκρατία».

Ο Ντεμιρτάς φυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή 142 ετών φυλάκισης στην περίπτωση που καταδικαστεί στη δίκη εναντίον του, με την κατηγορία ότι υπήρξε ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης λόγω των δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του 2014.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή