Φως στην άκρη του τούνελ για το Brexit

Φως στην άκρη του τούνελ για το Brexit

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Βρετανία ζούσε στιγμές οδυνηρής απομόνωσης από την ηπειρωτική Ευρώπη λόγω του πανικού που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων για το Brexit άρχισε να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. 

Δέκα ημέρες προτού τερματιστεί η μεταβατική περίοδος και εξέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν χθες ότι υπήρξε σύγκλιση στο επίμαχο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων, γεγονός που επιτρέπει μια κάποια αισιοδοξία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, η Βρετανία κατάθεσε συμβιβαστική πρόταση για περιορισμό της συνολικής αξίας των αλιευμάτων που θα μπορούν να συγκεντρώνουν οι Ευρωπαίοι από τα βρετανικά ύδατα κατά 30%. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές φαίνονται έτοιμοι να δεχθούν περιορισμό κατά 25% το πολύ. Μια τόσο περιορισμένη διαφορά για έναν ούτως ή άλλως αναλογικά μικρό τομέα της οικονομίας θα ήταν απίθανο να μη γεφυρωθεί, αν και απέμεναν και άλλα ανοικτά ερωτήματα, κυρίως ως προς τη διάρκεια των αλιευτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε χθες το απόγευμα τους πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια επρόκειτο να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, όπως διεμήνυσε εκ νέου χθες η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. Υπέρ της παράτασης της παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά έχουν ταχθεί πολιτικοί της αντιπολίτευσης και η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας.

Στην αβεβαιότητα γύρω από το μείζον θέμα του Brexit έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε από τη νέα, κατά τα φαινόμενα περισσότερο μεταδοτική, μετάλλαξη του κορωνοϊού, που έχει πλήξει το Λονδίνο, τη νοτιοανατολική Αγγλία και την Ουαλλία. Η νησιωτική Βρετανία, η οποία εξαρτάται από τις ομαλές επικοινωνίες με την ηπειρωτική Ευρώπη για να καλύπτει τις ανάγκες της σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, βίωνε και χθες την αίσθηση της απομόνωσης λόγω των απαγορευτικών μέτρων που έλαβαν η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Χιλιάδες φορτηγά είχαν ακινητοποιηθεί σχηματίζοντας οφιοειδείς ουρές πολλών χιλιομέτρων στους αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στα πορθμεία της Μάγχης. Ο Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς αναζήτηση λύσης. Αργά το βράδυ, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της με τη Βρετανία για τους Γάλλους υπηκόους, καθώς και τους πολίτες της Ε.Ε., όπως π.χ. οδηγούς φορτηγών. Η είσοδός τους θα επιτρέπεται μόνο εφόσον προσκομίσουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για κορωνοϊό. Επίσης, μπορούν πλέον να επιστρέψουν Βρετανοί –και ξένοι πολίτες– που κατοικούν μονίμως στη Γαλλία. Τα σύνορα με τη Βρετανία, ωστόσο, θα παραμείνουν κλειστά για οποιονδήποτε άλλο. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ζήτησε από τους οδηγούς των φορτηγών να μη συρρεύσουν στο Κεντ, όπου έχουν εγκλωβιστεί περισσότερα από 2.850 φορτηγά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή