Πρόεδρος ως το 2036 θα μπορεί να μείνει ο Πούτιν

Πρόεδρος ως το 2036 θα μπορεί να μείνει ο Πούτιν

Ακολούθως θα απολαμβάνει πλήρους αμνηστίας, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτη εξουσία χωρίς φόβο δικαστικών περιπετειών εξασφαλίζει στον εαυτό του, την οικογένειά του και τους διαδόχους του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τα νομοθετήματα που υπέγραψε την Τρίτη, που όχι μόνο του δίνουν τη δυνατότητα να είναι πρόεδρος ως το 2036 αλλά και του προσφέρουν ισόβια θέση στη Γερουσία και αμνηστία διά βίου στον ίδιο και τους συγγενείς του.

Με νόμοθεσία που πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο μπορεί να ζηλέψουν, ακόμη και ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Ρώσος πρόεδρος εξασφαλίζει τη δυνατότητα στον εαυτό του για δύο ακόμη εξαετείς θητείες μετά την τρέχουσα που εκπνέει το 2024, μολονότι ο ίδιος λέει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Στη Ρωσία διερωτώνται τι θα αποφασίσει να κάνει ο κ. Πούτιν μετά το τέλος της τρέχουσας προεδρικής του θητείας, που είναι η δεύτερη συνεχόμενη και τέταρτη γενικά, δηλαδή να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ή να γίνει ισόβιος γερουσιαστής.

Ο κ. Πούτιν σήμερα είναι 68 ετών, το 2024 θα είναι 72, και αν θέλει θα μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος με θητεία έως και τα 84 του χρόνια.

Ο ένας νόμος επιτρέπει στους πρώην προέδρους της χώρας να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (την άνω βουλή) όταν λήξει η θητεία τους στο Κρεμλίνο.

Ο ίδιος νόμος αυτός επιτρέπει στους προέδρους να διορίζουν όχι περισσότερους από 30 γερουσιαστές στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να γίνουν οι ίδιοι ισόβιοι γερουσιαστές μετά την λήξη της θητείας τους. Από τους 30 που θα μπορεί να διορίζει ο πρόεδρος, μόνο έως επτά γερουσιαστές θα μπορούν να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές.

Ο διορισμός των γερουσιαστών είναι δικαίωμα του αρχηγού του κράτους, αλλά όχι υποχρέωση και ο πρόεδρος μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του αυτού οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή σύμφωνα με το κείμενο του νόμου μπορούν να διεκδικήσουν πολίτες «με διακεκριμένες υπηρεσίες ενώπιον της χώρας στον τομέα της κρατικής και κοινωνικής δραστηριότητας».

Ο άλλος νόμος ενισχύει τις εγγυήσεις εκείνες που αφορούν την ασυλία των πρώην προέδρων για αδικήματα που έχουν διαπράξει στην ζωή τους και όχι μόνο κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αλλάζει η διαδικασία στέρησης της ασυλίας που αφορά στους πρώην προέδρους. Με βάση τον νέο νόμο η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) θα πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας ή άλλης ειδεχθούς εγκληματικής πράξης, ενώ την τήρηση της διαδικασίας που αφορά στην απαγγελία των κατηγοριών θα πρέπει να επικυρώσουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με βάση την επικύρωσή τους, την απόφαση λαμβάνει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου μπορούσε να απαγγείλει η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας περίπτωση που ασκείτο ποινική δίωξη για διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης κατά την περίοδο της άσκησης των καθηκόντων του. Το πόρισμα αποστελλόταν στην Κρατική Δούμα η οποία έδινε την συγκατάθεσή της για την στέρηση της ασυλίας, ενώ εν συνεχεία το ζήτημα θα το εξέταζε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή