Γερμανία: Μυστική η τοποθεσία της κεντρικής αποθήκης των εμβολίων

Γερμανία: Μυστική η τοποθεσία της κεντρικής αποθήκης των εμβολίων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτα πλέον δεν εμποδίζει την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich ενέκρινε τις πρώτες παρτίδες των συνολικά άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού από τις εταιρείες BioNTech και Pfizer.

Το εν λόγω Ινστιτούτο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εμβολίων. Η έγκριση αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση του εμβολίου, η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή. Όπως ανακοινώθηκε, το πιστοποιητικό εκδόθηκε χθες, μία ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γεγονός ότι δόθηκε το πράσινο φως τόσο γρήγορα οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστημονικές δοκιμές των παρτίδων είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από την έγκριση της Ε.Ε..

Η παράδοση του πρώτου εμβολίου από την εταιρεία BioNTech που εδρεύει στο Μάιντς και τον συνεργάτη της στις ΗΠΑ Pfizer ξεκινά επίσης σήμερα σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Σύμφωνα με την BioNTech, συνολικά 12,5 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους

Η BioNTech υπόσχεται ότι οι δόσεις θα φτάσουν σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. έως τις 26 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε την άδεια της υπό όρους κυκλοφορίας του προϊόντος τη Δευτέρα.

Οι δόσεις εμβολιασμού για τη Γερμανία μεταφέρονται σε μια κεντρική αποθήκη με φορτηγά, αλλά το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κρατά μυστικό το που βρίσκεται. Στη συνέχεια, θα παραδοθούν υπό αστυνομική προστασία στα ομοσπονδιακά κρατίδια, όπου οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου. Εκείνα θα αποφασίσουν πού θα αποθηκευθούν τα εμβόλια και πώς θα διανεμηθούν στα κέντρα εμβολιασμού και στις κινητές μονάδες ομάδες εμβολιασμών.

Η φύλαξη του εμβολίου δεν είναι η μόνη δυσκολία, διότι πρέπει να παραμένει σε βαθιά κατάψυξη -70 βαθμών Κελσίου, κάτι το οποίο απαιτεί ειδικούς χώρους με ειδική τεχνολογία παρακολούθησης. Γι αυτό και την μεταφορά του την έχουν αναλάβει εταιρείες προώθησης που ειδικεύονται στις φαρμακευτικές μεταφορές.

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια οργανώνουν τα ίδια τους εμβολιασμούς. Στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας είναι οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες. Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, θα εμβολιαστούν από 60 κινητές μονάδες στο χώρο όπου βρίσκονται. Οι άνω των 80 ετών θα προσκαλούνται στα κέντρα εμβολιασμού που έχουν συσταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Απαιτούνται δύο εμβολιασμοί με χρονική απόσταση περίπου ενός μήνα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι «αρχικά θα εμβολιαστεί μόνο μια επιλεγμένη ομάδα. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, θα παραδοθούν στα κρατίδια 1,3 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Άλλα 10 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να προστεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Εάν εγκριθεί και το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna στην Ε.Ε., θα προστεθεί άλλο 1,5 εκατομμύρια δόσεων».

Ο Σπαν αναμένει ότι «το δεύτερο τρίμηνο του ερχόμενου έτους θα είναι διαθέσιμα τόσα εμβόλια, ώστε να μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στη στρατηγική εμβολιασμού και οι οικογενειακοί γιατροί. Προαπαιτούμενο είναι να λάβουν έγκριση και άλλα εμβόλια. Εάν εγκριθούν όλα, τότε θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί όλοι μέχρι το καλοκαίρι», όπως είπε.

Πηγή: Deutschlandfunk, ARD, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή