Επιμένει στις διώξεις ο Ερντογάν

Επιμένει στις διώξεις ο Ερντογάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία ζητείται από την Αγκυρα η άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς. 

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο «υπερασπίζεται έναν τρομοκράτη» και ότι πρόκειται για μια «απολύτως πολιτική απόφαση». Συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τρίτης σε ισχύ πολιτικής δύναμης στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Ντεμιρτάς φυλακίστηκε το 2016 και αντιμετωπίζει κατηγορίες που τον απειλούν με κάθειρξη μέχρι και 142 ετών. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το HDP κοινοβουλευτική «βιτρίνα» της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Στη σχετική απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, έκρινε ότι η κράτηση του Ντεμιρτάς στις φυλακές επί τέσσερα και πλέον έτη παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά του και κατηγόρησε την Αγκυρα ότι υπηρετεί τον «ανομολόγητο στραγγαλισμό της πολυφωνίας».

Εξάλλου, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε φυλάκιση 27 ετών τον αυτοεξόριστο στη Γερμανία δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, κρίνοντάς τον ένοχο για τις κατηγορίες περί κατασκοπείας και συνδρομής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ντουντάρ είχε δημοσιεύσει το 2015 πολύκροτο ρεπορτάζ, συνοδευόμενο από οπτικό υλικό, στην ιστορική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», της οποίας ήταν διευθυντής, αποκαλύπτοντας παραδόσεις όπλων από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε τζιχαντιστές στη Συρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει κατ’ επανάληψιν από την Αγκελα Μέρκελ την έκδοση του δημοσιογράφου στη χώρα του.

Παρά τις εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ο Ερντογάν απηύθυνε, πάντα από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, έκκληση για βελτίωση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς του συμμάχους και ευχήθηκε να ανοίξει μια «νέα σελίδα» με Αμερική και Ευρώπη. Σε μια έμμεση αναφορά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, σημείωσε: «Δεν βλέπουμε τις πολυμερείς πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας ως εναλλακτική λύση στους βαθιά ριζωμένους δεσμούς μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, ευχόμαστε η Ε.Ε. να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τυφλότητα που την κρατάει σε απόσταση από την Τουρκία». 

Τέλος, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για την παράταση κατά 18 μήνες της παραμονής στρατευμάτων της χώρας στη Λιβύη. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη από τα αντιμαχόμενα μέρη τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γενικά τηρείται, αλλά η Αγκυρα επικαλείται το ενδεχόμενο νέας επίθεσης των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, εναντίον της Τρίπολης, όπου εδρεύει η κυβέρνηση του Φαγέζ Σαράζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή