Αμνηστεύει ημετέρους ο Τραμπ

Αμνηστεύει ημετέρους ο Τραμπ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όχι όμως για αχαριστία έναντι των ανθρώπων που τον στήριξαν στην περιπετειώδη πολιτική του διαδρομή. Λιγότερο από ένα μήνα προτού παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν, έκανε χρήση των προεδρικών του προνομίων και απένειμε χάρη σε 15 συνεργάτες, συμβούλους και πολιτικούς του συμμάχους, οι οποίοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με την αμερικανική Δικαιοσύνη. 

Ανάμεσα στους ευεργετηθέντες, ξεχωρίζει η περίπτωση του Τζορτζ Παπαδόπουλος. Ο 33χρονος, ελληνικής καταγωγής, πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του σε θέματα εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής, είχε ομολογήσει ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, στο πλαίσιο των ερευνών του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ γύρω από τις υποψίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Το ίδιο είχε συμβεί με τον πρώτο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, τον στρατηγό εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, ο οποίος επίσης απαλλάχθηκε με προεδρική χάρη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απένειμε επίσης χάρη στον Ολλανδό Αλεξ φαν ντερ Ζβαν, θετό γιο Ρώσου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 30 ημέρες φυλάκιση και πρόστιμο 20.000 δολαρίων για ψευδή κατάθεση στην ίδια έρευνα. Δύο πρώην Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, ο Κρις Κόλινς και ο Ντάνκαν Χάντερ, από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ, είχαν ομολογήσει την ενοχή τους για υποθέσεις απάτης και κατάχρησης, αλλά απαλλάχθηκαν από τον πρόεδρο. 

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος έσπευσε να διορίσει στενούς συνεργάτες του στις διοικήσεις δημοσίων θεσμών, στην πιο σαφή μέχρι σήμερα ένδειξη ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, παρότι δημοσίως επιμένει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία και μαχητικός υπερασπιστής του, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, διορίστηκε στο Δ.Σ. του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, η στενή συνεργάτιδα του προέδρου Χόουπ Χιξ, πρώην μοντέλο, πήρε μια θέση στη διοίκηση του Ιδρύματος Φουλμπράιτ, που μοιράζει φοιτητικές υποτροφίες και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ εντάχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών της Εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ απείλησε ότι θα θέσει βέτο στο νομοσχέδιο που πρόσφατα ψήφισαν και τα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς το «αληθινή ντροπή» και αξιώνοντας ριζικές αλλαγές. «Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοίο ποσό των 600 δολαρίων σε 2.000 δολάρια ή 4.000 για κάθε ζευγάρι», δήλωσε ο Τραμπ. Παράλληλα, ζήτησε να ακυρωθούν «άχρηστες δαπάνες ή σπατάλες», επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει κονδύλια εντελώς άσχετα με την πανδημία, όπως η στήριξη της Δημοκρατίας στο Πακιστάν και η χορήγηση βοήθειας στον στρατό της Αιγύπτου. Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, είναι μόνο ένα ανεπαρκές «πρώτο βήμα» και γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο συμπληρωματικά μέτρα στήριξης, αφού αναλάβει την εξουσία, στις 20 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή