ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

«Σταμάτα την τρέλα»

«Σταμάτα την τρέλα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αιφνιδιαστική στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας το πράσινο φως για το πακέτο βοήθειας με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας ύψους 900 δισ. δολαρίων. Αίροντας τα εμπόδια που προέβαλλε μέχρι προχθές, ο πρόεδρος απέφυγε έτσι το «πάγωμα» βοήθειας σε εκατομμύρια Αμερικανούς και την αναστολή λειτουργίας του κράτους. Το πακέτο, προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης στο Κογκρέσο, θα επιτρέψει τη διανομή των εμβολίων, τη χρηματοδότηση σχολείων, μικρών επιχειρήσεων και νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα δίνει στον δημόσιο τομέα τη δυνατότητα ομαλής λειτουργίας για το υπόλοιπο της δημοσιονομικής χρονιάς. 

Η αλλαγή πλεύσης εκ μέρους του Τραμπ ήλθε λιγότερο από 48 ώρες πριν από το κλείσιμο του κράτους, την εκπνοή του μορατόριουμ στις εξώσεις και άλλων κρίσιμων προβλέψεων για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας. Tαυτόχρονα, όμως, συνέπεσε με τη λήξη δύο προγραμμάτων για επιδόματα ανεργίας, εξέλιξη που σημαίνει σοβαρές καθυστερήσεις στην παροχή τους. 

Η κρίση ήταν αποκλειστικό επίτευγμα του Τραμπ, ο οποίος, σημειωτέον, απείχε παντελώς από τις μακρές διαπραγματεύσεις για το πακέτο και παρενέβη μόνο την τελευταία στιγμή, ζητώντας επιταγές 2.000 αντί 600 δολαρίων. Και όλα αυτά ενώ ο ίδιος περνάει τις διακοπές του στη Φλόριντα και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς βρίσκεται στο Κολοράντο για σκι. Ο Τραμπ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακής παίζοντας γκολφ. Δεν εξήγησε γιατί άλλαξε γνώμη για το νομοσχέδιο. Λίγη ώρα προτού το υπογράψει, έκανε μια ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter υποσχόμενος «καλά νέα» σύντομα. 

Βουλευτές και των δύο κομμάτων πέρασαν το Σαββατοκύριακο καλώντας τον Τραμπ να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο και να αλλάξει ρότα. Η απειλή του για βέτο έφερε σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση τους δύο γερουσιαστές της Τζόρτζια, τον Ντέβιντ Περντιού και την Κέλι Λέφλερ, που αντιμετωπίζουν στις αρχές Ιανουαρίου επαναληπτικές εκλογές για την ανανέωση της θητείας τους. Από την έκβαση των αναμετρήσεων θα κριθεί ο έλεγχος του σώματος και άρα, σε μεγάλο βαθμό, τα περιθώρια επιτυχίας της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.