ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κατάλογο με όσους αρνηθούν το εμβόλιο θα τηρεί η Ισπανία

Σκοπεύει να τον μοιραστεί και με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατάλογο με όσους αρνηθούν το εμβόλιο θα τηρεί η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να συντάξει κατάλογο με τους πολίτες της που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και να μοιραστεί τα ονόματά τους και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Υγείας.

Ο Σαλβαδόρ Ίγια τόνισε πάντως ότι ο κατάλογος δεν θα είναι διαθέσιμος στο κοινό ούτε σε εργοδότες.

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέξτα, ο κ. Ίγια εξήγησε ότι αν και ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν όλοι, και γενικά όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

«Αυτό που θα εφαρμοστεί είναι ένα μητρώο, το οποίο θα το μοιραστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και θα περιλαμβάνει όσους τους έχει προσφερθεί το εμβόλιο και το απέρριψαν. Δεν πρόκειται για έγγραφο που θα δημοσιοποιηθεί, και θα γίνει με υπέρτατο σεβασμό στην προστασία των [προσωπικών] δεδομένων,» είπε ο Ισπανός υπουργός της κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι θα τους προσφερθεί μια θεραπεία και θα την αρνηθούν για οποιονδήποτε λόγο θα καταγραφούν στο μητρώο, ώστε να μην υπάρχει κάποιο σφάλμα στο σύστημα και να μην έχει δοθεί η ευκαιρία στα πρόσωπα αυτά να εμβολιαστούν,» επεσήμανε.

Οι εμβολιασμοί με τα σκευάσματα των Pfizer και BioNTech έχουν ξεκινήσει και στην Ισπανία, και το ποσοστό όσων απάντησαν σε πρόσφατη έρευνα ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν έχει πέσει στο 28% από 47% τον Νοέμβριο.

Πηγή: BBC