Τουρκική δικαιοσύνη: Νόμιμη η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Τουρκική δικαιοσύνη: Νόμιμη η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμιμη είναι σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Η Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας –του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας- απεφάνθη την Τρίτη ότι η παρατεταμένη κράτηση του επιχειρηματία και φιλανθρώπου δεν παραβιάζει τα δικαιώματά του στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Οσμάν Καβαλά, 63 ετών, κρατείται από τα τέλη του 2017 χωρίς να έχει καταδικαστεί. Αμέσως μετά την απαλλαγή του, τον Φεβρουάριο, από κατηγορίες που αφορούσαν τις διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία, ο Καβαλά συνελήφθη ξανά – αυτή τη φορά για κατηγορίες που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και είχε προσφύγει νωρίτερα φέτος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η κράτησή του είναι παράνομη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, υπογραμμίζοντας πως η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πάνω από ένα χρόνο πριν, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η απόφαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη να παραμείνει στη φυλακή ο Οσμάν Καβαλά, παρά την απερίφραστη οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιβαίνει στη δηλωμένη δέσμευση της Τουρκίας για το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τεκμηρίου της αθωότητας».

Ο Οσμάν Καβαλά έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT