Πίεση στην Άγκυρα να μην αφήσει έκθετους τους Ουιγούρους

Πίεση στην Άγκυρα να μην αφήσει έκθετους τους Ουιγούρους

Το Πεκίνο επικύρωσε την τουρκοκινεζική συμφωνία έκδοσης υπόπτων, που ανησυχεί τη μειονότητα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίεση ασκείται διεθνώς στην Τουρκία να μην επικυρώσει τη διμερή συμφωνία έκδοσης υπόπτων που έχει υπογράψει η Άγκυρα με το Πεκίνο, διότι θα αφήσει έκθετο τον μουσουλμανικό πληθυσμό των Ουιγούρων που υποτίθεται πως προστατεύει η Τουρκία από την Κίνα.

Η μειονότητα των Ουιγούρων έχει υποστεί διώξεις από το καθεστώς του Πεκίνου, ωστόσο η Άγκυρα έχει εσχάτως αποφύγει κάθε νύξη περί προστασίας τους, προφανώς για να μη θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με την Κίνα, σε αντίθεση με κάθε άλλη περίπτωση παγκοσμίως όπου η Τουρκία εμφανίζεται ως υπερπροστάτιδα των απανταχού Μουσουλμάνων.

Η τουρκοκινεζική συνθήκη που υπεγράφη το 2017 επικυρώθηκε από το Πεκίνο πριν μερικές ημέρες, αλλά στη γείτονα χώρα υπάρχει σημαντική αντίσταση στην επικύρωσή της από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα κάνουν σαφές ότι η συνθήκη θα χρησιμοποιηθεί για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατηγορία που συχνά ακολουθεί μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων, κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες περί γενοκτονίας και περί απειλών κατά συγγενών που ζουν στην Κίνα των ακτιβιστών που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Ουιγούροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, αλλά τα τελευταία χρόνια αναφέρονται επιστροφές Ουιγούρων από την Τουρκία στην Κίνα μέσω τρίτων χωρών όπως το Τατζικιστάν.

«Αυτή η συνθήκη θα προξενήσει αγωνία μεταξύ των Ουιγούρων που έχουν φύγει από την Κίνα και δεν έχουν ακόμη γίνει Τούρκοι πολίτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντιλσάτ Ρασίτ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνέλευσης των Ουιγούρων, με έδρα τη Γερμανία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν την Τουρκία να μην επικυρώσει τη συμφωνία με το Πεκίνο, ενώ έντονη αντίθεση υπάρχει και από τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας καθιστά πιθανότερο να υποκύψει η κυβέρνηση Ερντογάν στις σχετικές πιέσεις από το Πεκίνο, η οικονομική ενίσχυση του οποίου είναι σημαντική για το τουρκικό καθεστώς.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή