Πιέσεις προς Ε.Ε. για επιτάχυνση εμβολιασμών με έκτη δόση

Πιέσεις προς Ε.Ε. για επιτάχυνση εμβολιασμών με έκτη δόση

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και πιο επιτακτικό γίνεται το αίτημα προς τις ευρωπαϊκές αρχές να αυξηθούν στις έξι, από τις πέντε που έχει θεσπιστεί, οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer που περιέχει το κάθε φιαλίδιο, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα υπόψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να δοθεί σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), το συντομότερο δυνατό.

Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί χθες, Δευτέρα, και η Γερμανία, μέσω τοποθέτησης του εκπροσώπου του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με τη BioNTech, που δημιούργησε από κοινού με την Pfizer το μοναδικό εμβόλιο που έχει προς παρόν αδειοδοτηθεί από την Ε.Ε., κάθε φιαλίδιο «εγγυάται» τις πέντε δόσεις, ωστόσο, είναι δυνατόν, με τη σωστή μεθοδολογία, να εξαχθεί και έκτη.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για το αν και με ποιον τρόπο μια έκτη δόση θα καταστεί εφικτή, καθώς και για το πώς θα γίνουν διαθέσιμες οι βελόνες και οι σύριγγες που απαιτούνται γι αυτό», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ήδη η Ιταλία έχει ήδη εγκρίνει την παροχή των έξι δόσεων από κάθε φιαλίδιο, αγνοώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΜΑ για τα κράτη – μέλη.

Εκτός της Ε.Ε., σε ανάλογη κίνηση έχουν προχωρήσει και οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελβετία και το Ισραήλ, που άλλωστε ξεκίνησαν νωρίτερα από την Ένωση τους εμβολιασμούς.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής Υγείας της Δανίας, υποστήριξε πως θα ήταν δυνατή ακόμη και μια έβδομη δόση από ένα φιαλίδιο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή