31 Ιουλίου: Εθελοντές Αφγανοί υγειονομικοί απολυμαίνουν ένα μουσουλμανικό τέμενος στην Καμπούλ, λίγο πριν από την προσευχή για το Κουρμπάν Μπαϊράμ (Μπαϊράμι). Ανεξαρτήτου θρησκείας, οι πιστοί όλου του κόσμου είδαν τις λατρευτικές τους εκδηλώσεις και τελετουργίες να περιορίζονται σημαντικά λόγω της πανδημίας. (Φωτ. EPA/JAWAD JALALI)
17 Μαρτίου: Εικόνες… χημικού πολέμου στο μετρό της Πράγας, με τους πολίτες της τσέχικης πρωτεύουσας να επιστρατεύουν μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προφυλαχθούν από τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος πλέον είχε πάρει τη μορφή παγκόσμιας πανδημίας. (Φωτ. EPA/MARTIN DIVISEK)
27 Απριλίου: Η σωματική και ψυχική εξάντληση των υγειονομικών και γενικότερα των ανθρώπων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», αποτελεί μία από τις σοβαρές παραμέτρους της πανδημίας. Εδώ, μία υγειονομικός προσπαθεί να συνεφέρει μία συνάδελφο της που λιποθύμησε μετά από ατελείωτες ώρες διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό στο Νέο Δέλχι. (Φωτ. A.P./ MANISH SWARUP)
7 Απριλίου: Η προϋπάρχουσα ανάγκη ιατρικής φροντίδας περιπλέκει τα πράγματα στην εποχή του κορωνοϊού. Η αναγκαία κατ’ οίκον επίσκεψη μιας νοσοκόμας στην κατάκοιτη και πάσχουσα από άνοια Γιοζέφα Ρίμπας ανησυχεί τον σύζυγο της, Χοσέ Μάρκος, ο οποίος φοβάται τη διείσδυση του «αόρατου εχθρού» στο σπίτι τους, στην πολύπαθη Βαρκελώνη.
28 Απριλίου: Την παύση σχεδόν κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας απ’ άκρη σ’ άκρη της ιταλικής επικράτειας, που έφερε το πανεθνικό lockdown στη γειτονική χώρα, αντικατοπτρίζει με τόσο εύγλωττο τρόπο η νεκρική ακινησία που επικρατεί μεταξύ των άλλοτε μονίμως κινούμενων γονδολών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. (Φωτ. EPA/FABIO MUZZI)
Ημέρα της Μητέρας: Ο κίνδυνος της άμεσης απώλειας των αγαπημένων μας δίνει νέα δυναμική και συναισθηματική φόρτιση σε γιορτές που στα μάτια πολλών φαντάζουν κοινότυπες και τυπικές. Παρότι δεν μπορεί να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, ούτε καν να τον πλησιάσει, η 86χρονη Μέρι Φέι Κόχραν θυμίζει στον αγαπημένο της γιο ότι «είναι η λιακάδα της», τραγουδώντας του τηλεφωνικώς το τραγούδι «You Are My Sunshine», σε ένα στιγμιότυπο που οι έννοιες των λέξεων «κοντά» και «μακριά» μοιάζουν να έχουν χάσει προσωρινά τη σημασία τους. (Φωτ. A.P./BRYNN ANDERSON)
18 Μαρτίου: Φορώντας αντιασφυξιογόνα μάσκα, η μπαλαρίνα Άσλι Μοντάγκ επιδίδεται σε μία ρουτίνα… δυστοπικού μπαλέτου στους έρημους δρόμους του Μανχάταν, ενώ η πανδημία εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα στη Νέα Υόρκη. (Φωτ. REUTERS/ANDREW KELLY)
8 Απριλίου, Ταϊλάνδη: Από τα «μωρά της χιλιετίας» στα «μωρά της Covid-19». Προτού καλά καλά γευτούν το γάλα της μητέρας τους, τα νεογέννητα μωρά πρέπει κι αυτά να… συμμορφωθούν με τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. (Φωτ. EPA/RUNGROJ YONGRIT)
28 Μαρτίου, Παρίσι: Τραγουδώντας για τους ήρωες της «πρώτης γραμμής» και τους κλεισμένους πολίτες. Στην καρδιά του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο Γάλλος τενόρος Στεφάν Σενεχάλ επιστρατεύει τη φωνή του και δίνει κουράγιο στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς της Γαλλίας και τους δοκιμαζόμενους από τον πρωτοφανή εγκλεισμό συμπολίτες του. (Φωτ. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)
22 Ιουνίου: Η 81χρονη Αγκουστίνα Καναμέρο και ο 84χρονος Πασκουάλ Περέθ αγκαλιάζονται και φιλιούνται διαμέσου ενός πλαστικού διαχωριστικού σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Εικόνα μίας θλιβερής πραγματικότητας που η εκδήλωση αγάπης και το ανθρώπινο άγγιγμα βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών ή της δύναμης των ανθρώπινων σχέσεων που δεν κάμπτονται ό, τι κι αν συμβαίνει γύρω τους; Εσείς επιλέγετε. (A.P./EMILIO MORENATTI)
9 Απριλίου: Η Νέα Υόρκη πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μαρτυρά η απόκοσμη εικόνα των μαζικών τάφων στη νήσο Χαρτ του Μπρονξ, τη μικρή νησιωτική έκταση που ενταφιάζονται οι «αζήτητοι» νεκροί της πολιτείας για ενάμιση και πλέον αιώνα. (Φωτ. REUTERS/LUCAS JACKSON)
2 Δεκεμβρίου, Θεσσαλονίκη: Παρότι η χώρα μας δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, η έλευση του χειμώνα και του δεύτερου κύματος ήταν σφοδρή, με θλιβερές εικόνες όπως η προηγούμενη να γίνονται πλέον μέρος και της εγχώριας πραγματικότητας. (Φωτ. A.P./GIANNIS PAPANIKOS)
29 Μαρτίου, Βαρκελώνη: Πέρα από την «πρώτη γραμμή του πολέμου», εκεί που γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη της ζωής τους με τον νέο ιό, σε ένα άλλο, συγκριτικά πιο ανώδυνο αλλά επίσης ψυχοφθόρο και δύσκολο «μέτωπο» της πανδημίας, πολίτες χωρών όλου του κόσμου βιώνουν την πρωτοφανή εμπειρία του lockdown και του υποχρεωτικού εγκλεισμού, αναγκαζόμενοι να προσαρμοστούν σε μία τελείως νέα καθημερινότητα. (Φωτ. A.P./EMILIO MORENATTI)
14 Μαρτίου: Άποψη του άδειου Παναθηναϊκού Σταδίου τις πρώτες μέρες της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας. Λίγες μέρες αργότερα, το Καλλιμάρμαρο υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι έμελλε να λάβουν αναβολή ενός χρόνου στο τέλος του μήνα. (Φωτ. REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS)
13 Αυγούστου, Μπουένος Άιρες: Η όρεξη για ζωή δεν έχει ηλικία, όπως αποδεικνύει η 84χρονη Μπλάνκα Ορτίζ, η οποία πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί όταν οι νοσηλευτές της ανακοινώνουν ότι θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο που διακομίστηκε με κορωνοϊό. (Φωτ. A.P./NATACHA PISARENKO)
8 Δεκεμβρίου: Σε μία εμβληματική στιγμή της μάχης που δίνει η ανθρωπότητα με τον αόρατο εχθρό που λέγεται κορωνοϊός, η 90χρονη Βρετανίδα Μάργκαρετ Κίναν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που εμβολιάζεται κατά της Covid-19, σημαίνοντας την έναρξη της πολυπόθητης αντίστροφης μέτρησης για το τέλος της πανδημίας. (Φωτ. JACOB KING/POOL VIA A.P.)
27 Δεκεμβρίου: Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας και ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης γίνεται ο πρώτος άνθρωπος από τα «μετόπισθεν» που εμβολιάζεται στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα μία γυναίκα της «πρώτης γραμμής», η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη, όντας ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που λαμβάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19. (Φωτ. EPA/YORGOS KARAHALIS)
9 Απριλίου: Μία από τις παραμέτρους της πανδημίας που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη χρονιά που πέρασε ήταν η έντονη σύζευξη των τομέων της πολιτικής και της υγείας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο επίκεντρο αυτής της σύζευξης βρέθηκε (και βρίσκεται) ο λοιμωξιολόγος δρ Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής της επιτροπής του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, ο οποίος βρέθηκε ουκ ολίγες φορές «στα μαχαίρια» με τον πρόεδρο Τραμπ για την πανδημία. Εδώ, σε συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό στον Λευκό Οίκο. (Φωτ. A.P./ANDREW HARNIK)
9 Σεπτεμβρίου, Λέσβος: Πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλείπουν τον φλεγόμενο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο των επεισοδίων που ξέσπασαν με την ανακοίνωση της ύπαρξης 35 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στη δομή φιλοξενίας. (Φωτ. A.P./PETROS GIANNAKOURIS)
28 Μαΐου, Μινεάπολη: Η οργή για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς ξεχειλίζει στις ΗΠΑ, φέρνοντας με βίαιο τρόπο στο προσκήνιο τα ζητήματα των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και πυροδοτώντας έναν έντονο δημόσιο διάλογο που δεν άργησε να περάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
2 Ιουνίου: «Εχθροί» και «σύμμαχοι» ταυτόχρονα. Θερμή χειραψία δύο Αφροαμερικανών από «αντίπαλα στρατόπεδα» κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης για τον Τζορτζ Φλόιντ στη Νέα Υόρκη. (Φωτ. A.P./WONG MAYE-E)
15 Ιανουαρίου: Η δύναμη της εικόνας και η παντοδυναμία του ηγέτη. Εικόνα γιγαντιαίων διαστάσεων του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρόσοψη κτιρίου στην Αγία Πετρούπολη. (Φωτ. REUTERS/ANTON VAGANOV)
14 Αυγούστου, Μινσκ: Μία διαδηλώτρια αγκαλιάζει έναν στρατιώτη της φρουράς του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας, κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των αυθαιρεσιών και του αυταρχισμού της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο, πέντε ημέρες μετά την επανεκλογή του τελευταίου στον προεδρικό θώκο της χώρας, η οποία έλαβε χώρα υπό τη σκιά της αστυνομικής βίας, των συλλήψεων μελών της αντιπολίτευσης και των καταγγελιών για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. (Φωτ. REUTERS/VASILY FEDOSENKO)
13 Μαρτίου: Υπό τη σκιά της έλευσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και των πρώτων μέτρων για την ανάσχεση της, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραδίδει τα σκήπτρα του πρώτου πολίτη της χώρας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. (Φωτ. ALKIS KONSTANTINIDIS/POOL VIA A.P.)
24 Σεπτεμβρίου: Η επεισοδιακή προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2020 και η μετέπειτα αμφισβήτηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, θα αποδειχθεί το κύκνειο άσμα της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, μίας θητείας που υπήρξε η ίσως κυριότερη «παράπλευρη απώλεια» της χρονιάς της πανδημίας. Εδώ, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος μιλάει σε οπαδούς του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. (Φωτ. REUTERS/TOM BRENNER)
4 Αυγούστου: Μία τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, αποτέλεσμα ανάφλεξης ενός πελώριου αποθέματος νιτρικής αμμωνίας, αφήνει πίσω της τουλάχιστον 204 νεκρούς, 6.500 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ξυπνώντας μνήμες από τις εμφύλιες και περιφερειακές συρράξεις που μάστιζαν επί χρόνια τη χώρα. (Φωτ. A.P./HASSAN AMMAR)
21 Ιουλίου, Ισπανία: Πυκνός καπνός αναδύεται από φλεγόμενη δασική έκταση πάνω από μία παραλία στο Πόρτο ντε Σον, στη Λα Κορούνια, σκοτεινιάζοντας για τα καλά την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και καθιστώντας αδύνατη την… ηλιοθεραπεία για τους λουόμενους. (Φωτ. EPA/LAVANDEIRA JR.)
5 Ιανουαρίου, Αυστραλία: Η κλιματική αλλαγή και η αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος όπως πάντα επίκαιρη. Υπό μία αποπνικτική ατμόσφαιρα αποτελούμενη από ομίχλη και καπνό, ένα καγκουρό χοροπηδάει σε θαμνώδη έκταση στην ύπαιθρο της Καμπέρας. (Φωτ. EPA/LUKAS COCH)
9 Αυγούστου: Άποψη της καμένης γης που άφησε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε δασικές εκτάσεις στον βορρά της Πορτογαλίας, στα σύνορα με την Ισπανία, το καλοκαίρι, ξυπνώντας και πάλι μνήμες από τις φονικές και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου τον Ιούνιο του 2017. (Φωτ. EPA/BRAIS LORENZO)
9 Σεπτεμβρίου: Εικόνες… αποκάλυψης στο Σαν Φρανσίσκο, όπου οι κάτοικοι βλέπουν τον ουρανό να έχει βαφτεί πορτοκαλί από τις πυρκαγιές που κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις της Καλιφόρνιας από τον Αύγουστο, με την πολιτεία να βιώνει την ίδια στιγμή ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, βλέποντας τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 54.4 βαθμούς Κελσίου στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου. (Φωτ. EPA/JOHN G. MABANGLO)
8 Δεκεμβρίου: Ένα σπάνιο και όμορφο θέαμα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μεγάπτερη φάλαινα αναδύεται στην επιφάνεια της θάλασσας με φόντο το Άγαλμα της Ελευθερίας. (Φωτ. REUTERS/BJOERN KILS/NEW YORK MEDIA BOAT)
31 Αυγούστου: Οι φλόγες έχουν απογυμνώσει τελείως από βλάστηση τεράστιες εκτάσεις της Βραζιλίας, σε άλλη μία χώρα που επλήγη σημαντικά από πυρκαγιές το 2020. (Φωτ. EPA/ROGERIO FLORENTINO)
26 Ιανουαρίου: Η είδηση του θανάτου του 41χρονου σταρ του NBA Κόμπι Μπράιαντ από τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη στο φίλαθλο και όχι μόνο κοινό, υπενθυμίζοντας μας με βίαιο τρόπο ότι ακόμη και οι θρύλοι δεν είναι άτρωτοι. (Φωτ. A.P./DAMIAN DOVARGANES)
24 Ιουλίου: Εν μέσω μίας χρονιάς ιδιαίτερης έντασης στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία εδώ και 86 χρόνια μετά τη μετατροπή της σε τζαμί είναι ήδη πραγματικότητα, προκαλώντας την καταδίκη σημαντικού μέρους της παγκόσμιας κοινότητας. (Φωτ. REUTERS/UMIT BEKTAS)
31 Ιανουαρίου: Τέσσερα χρόνια μετά το πολύκροτο δημοψήφισμα για το Brexit, οι 28 τις Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται 27, με το διαζύγιο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου να αποτελεί πλέον πραγματικότητα, τερματίζοντας μία κοινή πορεία 47 ετών. (Φωτ. A.P./FRANCISCO SECO)
8 Ιανουαρίου: To 2020 υπήρξε χρονιά διαζυγίων για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς λίγο προτού το Brexit πάρει σάρκα και οστά, η βρετανική βασιλική οικογένεια συνταράχθηκε από το… Megxit, την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Αμερικανίδας συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να ζήσουν μία νέα, ιδιωτική ζωή κατά βάση στη Βόρεια Αμερική. (Φωτ. EPA)
7 Νοεμβρίου: Με το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι πλέον μη αναστρέψιμο, η νικητήρια ομιλία του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σημάνει το τέλος της βραχύβιας μα επεισοδιακής εποχής Τραμπ, προκαλώντας συγκίνηση και ανακούφιση σε εκατομμύρια Αμερικανούς. (Φωτ. A.P./GRAIG RUTTLE)
30 Μαΐου: Εκτοξεύεται η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα της διαστημικής εταιρείας του Αμερικανού μεγιστάνα Έλον Μασκ. Η ιστορική πτήση υπήρξε η πρώτη που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό έδαφος με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων της NASA το 2011. (Φωτ. A.P./DAVID J. PHILLIP)
24 Ιανουαρίου: Εναέρια άποψη του εργοταξίου ενός υπό κατασκευή νοσοκομείου για τον κορωνοϊό στην πόλη Γουχάν της Κίνας, επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου ιού που σε λίγο θα εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο. Οι κινεζικές αρχές προέβησαν στην τάχιστη κατασκευή νοσοκομειακών κέντρων στην επαρχία Χουμπέι, ώστε να ανταποκριθούν στην ανεξέλεγκτη μετάδοση του νέου ιού. (Φωτ. EPA/YUAN ZHENG CHINA OUT)
Επισκιασμένο σχεδόν ολοκληρωτικά από την πανδημία του κορωνοϊού, το 2020 θα μείνει στην ιστορία σίγουρα ως η χρονιά που ένας ιός άλλαξε με πρωτοφανή τρόπο τις ζωές μας, θέτοντας τελείως νέα δεδομένα στην παγκόσμια πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Υπό τη σκιά της πανδημίας συνέβησαν βέβαια και άλλα εμβληματικά και σημαντικά γεγονότα, όπως η πραγμάτωση του διαζυγίου Μεγάλης Βρετανίας – ΕΕ, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία και το τέλος της εποχής Τραμπ, η μαζικοποίηση του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ και η τρομακτική έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό τον Αύγουστο. Μία ανασκόπηση αυτών και άλλων πολλών γεγονότων που στιγμάτισαν τη χρονιά που πέρασε μέσα από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν. (Photo editor: Ιωάννα Χρονοπούλου)