Δεκαπλάσια τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γουχάν

Δεκαπλάσια τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γουχάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μισό εκατομμύριο ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου, όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησε η πανδημία. Ερευνα του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 5% των κατοίκων της Γουχάν είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Καθώς η πόλη έχει πληθυσμό 11 εκατ., τα κρούσματα πρέπει να ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο. Είναι, δηλαδή, δεκαπλάσια από αυτά που ανακοίνωσε επισήμως το Πεκίνο (50.354). 

Η Γουχάν, όπου στα τέλη της περασμένης χρονιάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός, ήταν και η πρώτη πόλη στην οποία εφαρμόστηκε το πρωτάκουστο, μέχρι τότε, μέτρο της καθολικής καραντίνας, διάρκειας 76 ημερών. Η διαφορά μεταξύ του επίσημου απολογισμού των κρουσμάτων και των επιστημονικών στοιχείων πιθανώς να συνδέεται «με την ελλιπή καταμέτρηση του αριθμού των κρουσμάτων, εξαιτίας του χάους που επικράτησε στην πόλη στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην υποβληθούν σε τεστ. Ενας δεύτερος λόγος μπορεί να είναι ότι τα πρώτα τεστ, που χρησιμοποιούνταν τότε, δεν ήταν ιδιαιτέρως αξιόπιστα», επισημαίνει η Χουάνγκ Γιανζόνγκ, ειδική Δημόσιας Υγείας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων.

Στην πόλη, από COVID-19 πέθαναν 4.000 άνθρωποι, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των 4.634 θανάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, και οι θάνατοι υπήρξαν περισσότεροι. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τον Απρίλιο, στην επαρχία Χουμπέι, εκτός της Γουχάν το ποσοστό μόλυνσης ήταν 0,44%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 23%.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 34.000 άνθρωποι. Σε 12.000 τεστ που έγιναν σε έξι άλλες επαρχίες και μητροπόλεις της Κίνας εντοπίσθηκαν μόλις δύο κρούσματα. Τέλος, να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του κινεζικού υγειονομικού φορέα έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη στη Γουχάν διεθνούς επιστημονικού κλιμακίου, το οποίο θα αναζητήσει την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή