Η Βρετανία αποχαιρετά το «Erasmus»

Η Βρετανία αποχαιρετά το «Erasmus»

Ο Μπ. Τζόνσον ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας από το πρόγραμμα σπουδών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αποκλεισμό τους από το δημοφιλές ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών «Erasmus», εξαιτίας του Brexit, «θρηνούν» χιλιάδες Βρετανοί φοιτητές. Για πολλούς νέους της χώρας, η απόφαση υπαναχώρησης από το πρόγραμμα υπήρξε ένα ακόμη εμπόδιο στις επαγγελματικές τους προοπτικές και την πνευματική τους καλλιέργεια. Η κατάργησή του για τους Βρετανούς φοιτητές αποτελεί επίσης πλήγμα για τα φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια, πηγή κύρους και συναλλάγματος για τη χώρα. Πολλοί νέοι και πανεπιστημιακοί είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι η Βρετανία θα παρέμενε μέλος του δικτύου «Erasmus», όπως γίνεται και με άλλες, εκτός Ε.Ε. χώρες, όπως η Τουρκία και η Νορβηγία. 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη προκάλεσε σάλο στον πανεπιστημιακό χώρο, εξόργισε διπλωμάτες και απογοήτευσε τους Βρετανούς φοιτητές, που είχαν πιστέψει τη δήλωσή του τον Ιανουάριο, ότι το πρόγραμμα δεν κινδυνεύει. «Η απώλεια εσόδων για τα βρετανικά πανεπιστήμια μπορεί να υπολογισθεί, ανυπολόγιστο είναι όμως το διπλωματικό κόστος», σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ουόρικ, Σον Χαντ. «Το “Erasmus” ανοίγει τους ορίζοντες των φοιτητών και διευρύνει την αντίληψή τους για τον κόσμο», λέει ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μέινουθ της Ιρλανδίας, Τζον Ο’ Μπρέναν.

Παρότι τα προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ βρετανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μπορούν να συνεχιστούν μέσω διμερών συμφωνιών, οι Βρετανοί φοιτητές δεν θα εξασφαλίζουν πλέον τη μηνιαία αποζημίωση που προσέφερε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μετά τα εγκαίνιά του, το 1987, το «Erasmus» επέτρεψε σε εκατομμύρια φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο, περίπου 200.000 Ευρωπαίοι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτό. Οι «απόφοιτοί» του μιλούν πάντα με νοσταλγία για την εμπειρία τους, την οποία θεωρούν την πιο απτή μορφή ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.

Το ήμισυ των Βρετανών φοιτητών που σπουδάζουν σε χώρες του εξωτερικού, το κάνουν μέσω του «Erasmus». Για πολλούς από αυτούς, το πρόγραμμα διαμόρφωσε καθοριστικά την προσωπική τους πορεία, προσφέροντας πρόσβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο 25χρονος συγγραφέας Μπεν Μούνστερ, ο οποίος σπούδασε το 2015 στην Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος, για να μετακομίσει πέρυσι στη Ρώμη, αποκαλεί το «Erasmus» «την καθαρότερη μορφή και την πιο ζωντανή έκφραση του ονείρου της Ζώνης Σένγκεν». «Ολοι ωφελούνται, ακόμη και οι πανεπιστημιακοί», προσθέτει ο καθηγητής Ιστορίας της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Ρόιαλ Χόλογουεϊ του Λονδίνου, Μαρκ Μπέρι.

Το 2009 η Βρετανία υποδέχθηκε περισσότερους από 30.000 φοιτητές και ασκούμενους μέσω του προγράμματος. «Πρόκειται για τη θετικότερη έκφανση της βρετανικής ήπιας ισχύος», τονίζει ο καθηγητής Σάιμον Κάρτουελ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αντικατάσταση του «Erasmus» με το πρόγραμμα «Τούρινγκ», που ονομάστηκε προς τιμήν του Βρετανού μαθηματικού και κρυπτογράφου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή