Ισραήλ: τιμές ήρωα στον Αμερικανό κατάσκοπο Πόλαρντ

Ισραήλ: τιμές ήρωα στον Αμερικανό κατάσκοπο Πόλαρντ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Στο Ισραήλ έφθασε νωρίς χθες το πρωί ο πρώην αναλυτής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, Τζόναθαν Πόλαρντ, ο οποίος εξέτισε ποινή 30 ετών κάθειρξης για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Τον Πόλαρντ και τη σύζυγό του υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος παρέδωσε ιδιοχείρως τις ισραηλινές αστυνομικές ταυτότητες στο ζεύγος. 

Ο 66χρονος σήμερα Πόλαρντ είχε κατηγορηθεί το 1985 για διοχέτευση απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων σε Ισραηλινούς πράκτορες έναντι χρηματικής αμοιβής, με το δικαστήριο να τον καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη. Ο κατάσκοπος αποφυλακίστηκε, όμως, το 2015, με την αναστολή του να λήγει τον Νοέμβριο, επιτρέποντας, έτσι, την αναχώρησή του για το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε χορηγήσει υπηκοότητα τιμής ένεκεν στον Πόλαρντ, ενόσω βρισκόταν στη φυλακή. Αλλεπάλληλες ισραηλινές κυβερνήσεις άσκησαν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για αποφυλάκισή του, υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη του σε ισόβια δεσμά ήταν υπερβολική και εκδικητική. Οι πληροφορίες που προσέφερε ο Πόλαρντ στους Ισραηλινούς επέτρεψαν τον σχεδιασμό επιχείρησης κομάντος με στόχο τα αρχηγεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το 1985, στην Τύνιδα της Τυνησίας. 

Η άφιξη του Πόλαρντ στο Ισραήλ και η αντιμετώπισή του ως εθνικού ήρωα από τον Νετανιάχου αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ελπίζει να εκλεγεί ξανά στις 23 Μαρτίου. Ωστόσο, ο Πόλαρντ διχάζει τον πολιτικό κόσμο του Ισραήλ, με τη Δεξιά να τον ασπάζεται ως ήρωα και την Αριστερά να τον αντιμετωπίζει ως επικίνδυνο ιδεολόγο, που απείλησε τη σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ. 
Στο μεταξύ, το κόμμα Μπλε και Λευκό του υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντζ και αντιπάλου του Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, μοιάζει να αποσυντίθεται. Σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει το ποσοστό του 3,25%, που απαιτείται για είσοδο στην Κνέσετ. Σχεδόν καθημερινά, ο Γκαντζ βρίσκεται αντιμέτωπος με παραιτήσεις βουλευτών και στελεχών, με τον πρώην στενό συνεργάτη του και υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι να σχεδιάζει επίσης να παραιτηθεί. Μερίδα ψηφοφόρων του Γκαντζ δείχνει να στρέφεται προς τη σκληροπυρηνική Δεξιά, όπως εκφράζεται μέσω των κομμάτων του πρώην υπουργού Γκιντόν Σάαρ και του Ναφτάλι Μπένετ.

Πηγή: A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή