Καλούν τον πρόεδρο να αναγνωρίσει την κάλπη

Καλούν τον πρόεδρο να αναγνωρίσει την κάλπη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκκληση στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυναν την Κυριακή οι δέκα εν ζωή πρώην υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην επιχειρήσει ανάμειξη των ενόπλων δυνάμεων στα πολιτικά πράγματα. Στο κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post, οι πρώην υπουργοί, προερχόμενοι και από τα δύο κόμματα, αναφέρουν: «Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν. Οι επαναληπτικές καταμετρήσεις και οι δικαστικές έρευνες έληξαν. Τα δικαστήρια εξέτασαν κάθε αξιόλογη ένσταση, οι κυβερνήτες ενέκριναν τα αποτελέσματα και το Κολέγιο των Εκλεκτόρων ψήφισε. Ο χρόνος της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων έχει παρέλθει, ενώ η ώρα για την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, έφθασε».

Το άρθρο υπογράφουν οι Αστον Κάρτερ, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κοέν, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς και δύο πρώην υπουργοί Αμυνας της προεδρίας Τραμπ, οι Τζιμ Μάτις και Μαρκ Εσπερ. Ο Τραμπ αποκαθήλωσε τον Εσπερ τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο μεγάλου ανασχηματισμού του Πενταγώνου.

Οι δέκα υπογράφοντες ξεκαθαρίζουν ότι κάθε προσπάθεια εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων στην επίλυση εκλογικών διαφωνιών θα οδηγήσει τη χώρα «σε επικίνδυνη, παράνομη και αντισυνταγματική πορεία». Στο άρθρο τους, οι πρώην υπουργοί επισημαίνουν: «Πολιτικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θα διευθύνουν ή θα πραγματοποιήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, που μπορεί να περιλαμβάνουν ποινικές διώξεις, για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στην αμερικανική δημοκρατία».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος υπηρέτησε στην προεδρία Μπιλ Κλίντον, έγραψε στο Twitter ότι την ιδέα για το άρθρο είχε ο Ντικ Τσέινι, πρώην αντιπρόεδρος του προέδρου Μπους του νεότερου και υπουργός Αμυνας του Μπους του πρεσβύτερου. «Ολοι μας ορκιστήκαμε να στηρίζουμε και να προστατεύουμε το Σύνταγμα από κάθε επιβουλή, εσωτερική ή εξωτερική. Δεν ορκιστήκαμε σε κάποιο πρόσωπο ή κόμμα», έγραψε ο Πέρι, μνημονεύοντας εδάφιο του άρθρου. Στον επίλογο του κειμένου, οι συντάκτες του καταδικάζουν τα προσκόμματα που θέτει ο Λευκός Οίκος στη μεταβατική ομάδα του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει αποκλεισθεί από ενημερώσεις για αμυντικά θέματα, όπως είθισται να γίνεται για τους εν αναμονή προέδρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή