«Πονοκέφαλος» η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

«Πονοκέφαλος» η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των παγκοσμίως διαθέσιμων εμβολίων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Καθολικό απαγορευτικό στην Αγγλία κήρυξε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος την εκτόξευση των κρουσμάτων με τη νέα, περισσότερο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία, όπως είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, έχει θέσει το εθνικό σύστημα υγείας υπό τρομερή πίεση, μεγαλύτερη από κάθε άλλη στιγμή της πανδημίας. Ολα τα σχολεία στην Αγγλία κλείνουν από σήμερα, ενώ καλούνται οι πολίτες, εξαιρουμένων όσων απασχολούνται σε ζωτικής σημασίας τομείς, να μείνουν στα σπίτια τους. Το απαγορευτικό προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αν και η άρση του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης.

Χθες, εξάλλου, ξεκίνησε η χορήγηση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον φαρμακευτικό κολοσσό AstraZeneca. Στο διάγγελμά του, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «επιστημονικό θρίαμβο» της χώρας του. Πρώτος που εμβολιάσθηκε, στο νοσοκομείο Τσώρτσιλ της Οξφόρδης, είναι ένας αιμοκαθαιρόμενος νεφροπαθής, ο 82χρονος συνταξιούχος Μπράιαν Πίνκερ, ο οποίος δήλωσε: «Το εμβόλιο σημαίνει τα πάντα για μένα. Πιστεύω πως είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». 

Από σήμερα και η Σκωτία μπαίνει σε καθολικό αυστηρό lockdown, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, επισημαίνοντας ότι περίπου τα μισά κρούσματα που καταγράφονται οφείλονται στο νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα. Τα περιοριστικά μέτρα και στην Ουαλλία θα εξακολουθήσουν, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ιδιαιτέρως ανήσυχος εμφανίσθηκε χθες ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ, τονίζοντας ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη βρετανική. Μάλιστα, χαρακτήρισε την εξέλιξη «εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα». 

Ο Τζον Μπελ, καθηγητής Ανοσολογίας και Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε ότι γεννάται ένα «σημαντικό ερώτημα» σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουμε κατά της COVID-19, έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. «Αμφότερα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού (το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό) φέρουν πολλαπλές μεταλλάξεις. Ομως, αυτές που ανιχνεύονται στο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή της πρωτεΐνης της ακίδας του κορωνοϊού, που αποτελεί και στόχο των εμβολίων. Επί του παρόντος, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν τέτοιες αλλαγές αχρηστεύουν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca. Aκόμα όμως και αν αυτό συμβεί, η προσαρμογή των σκευασμάτων στα νέα δεδομένα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες», κατέληξε ο επιφανής επιστήμονας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή