Eμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% ξεκινάει το Ιράν

Eμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% ξεκινάει το Ιράν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν έθεσε χθες σε λειτουργία εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, παραβιάζοντας την πυρηνική συμφωνία του 2006, την οποία έχουν ήδη εγκαταλείψει οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε χθες ότι η κίνηση του Ιράν έχει ως απώτερο στόχο την απόκτηση πυρηνικών όπλων και προσέθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. 

Το Ιράν απέχει πολύ από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς το ποσοστό εμπλουτισμού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων υπερβαίνει το 80%. Κατά μία εκδοχή, οι Αρχές της Τεχεράνης χρησιμοποιούν την επανέναρξη της λειτουργίας των υπόγειων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στην τοποθεσία Φορντό ως διαπραγματευτικό χαρτί, για να επιτύχουν την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία όταν αναλάβει τα ηνία η κυβέρνηση Μπάιντεν. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, έχει προξενήσει έντονες συζητήσεις και στο εσωτερικό του Ιράν. Ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, θεωρεί ότι δεν θα αποφέρει κάποιο διπλωματικό όφελος και ότι σχετίζεται περισσότερο με τις εσωτερικές ισορροπίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου. 

Παράλληλα, η Τεχεράνη αναζητεί τρόπους να απαντήσει στις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έστειλαν στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 (ο τύπος που μεταφέρει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες) για πτήσεις κοντά στον εναέριο χώρο του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Την Κυριακή συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικό πύραυλο στη Βαγδάτη και οι εντάσεις σχετίζονται με την αβεβαιότητα γύρω από μια ενδεχόμενη «επετειακή» απάντηση της Τεχεράνης στο πλήγμα αυτό. Εξάλλου, σε μια εξέλιξη που θύμισε την κατάσχεση βρετανικού δεξαμενοπλοίου από το Ιράν προ διετίας, οι  Αρχές σταμάτησαν χθες νοτιοκορεατικό δεξαμενόπλοιο και το έθεσαν υπό κράτηση για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το «Hankuk Chemi», με πλήρωμα από την Κορέα, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ και προορισμό λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, τέθηκε υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές στα στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, με την υποψία της πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή