ΚΟΣΜΟΣ

Ισχνό προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στη Τζόρτζια

ischno-provadisma-ton-repoymplikanon-ypopsifion-sti-tzortzia-561217429

Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Τζόρτζια για δύο έδρες στη Γερουσία προηγούνται πλέον, με μικρές διαφορές, μετά την καταμέτρηση του 85% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή του αμερικανικού Νότου όπου χθες διεξήχθη κρίσιμη ψηφοφορία που κρίνει την ισορροπία δυνάμεων στην άνω Βουλή των ΗΠΑ.

Η γερουσιάστρια Κέλι Λέφλερ προηγείται με το 50,9% των ψήφων έναντι του αιδεσιμότατου Ράφαελ Γουόρνοκ (49,1%), ενώ ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού προηγείται με 51,3% έναντι του Τζον Όσοφ (48,7%), σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας Edison Research.

Οι αναμετρήσεις αναμένονταν πολύ αμφίρροπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Η επαναληπτική ψηφοφορία — πρόκειται για ιδιαιτερότητα της εκλογικής νομοθεσίας στην Τζόρτζια — χρειάστηκε να διεξαχθεί επειδή κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων την 3η Νοεμβρίου. Κρίνει ποιο από τα δύο κόμματα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα ελέγχει τη Γερουσία και άρα, εν πολλοίς, την τύχη της νομοθετικής πτυχής της πολιτικής ατζέντας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και τις δύο έδρες για να αποσπάσουν τον έλεγχο του σώματος από τους Ρεπουμπλικάνους. Εάν ο αιδεσιμότατος Γουόρνοκ και ο Όσοφ, πρώην δημοσιογράφος, δεν τα καταφέρουν, το GOP θα μπορεί πρακτικά να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του πρώην αντιπροέδρου, που αναμένεται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.

Πάντως, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι κέρδισε την αναμέτρηση στην Τζόρτζια που έκρινε μια έδρα στη Γερουσία με την Ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια Κέλι Λέφλερ, η οποία όμως δεν αναγνώρισε την ήττα της, τουναντίον προέβλεψε από την πλευρά της ότι «θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές».