Πιθανή συνεργασία Γερμανίας – Ρωσίας για παραγωγή εμβολίων

Πιθανή συνεργασία Γερμανίας – Ρωσίας για παραγωγή εμβολίων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Αγκελα Μέρκελ συζήτησαν την από κοινού παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19. Στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται για ποιο εμβόλιο πρόκειται, αλλά οι προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες περί γερμανορωσικής συνεργασίας αφορούσαν την εμπλοκή γερμανικών εταιρειών στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν τηλεφωνική συνομιλία με την ευκαιρία των γιορτών και συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, «με έμφαση σε πιθανές προοπτικές για κοινή παραγωγή εμβολίων». Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε «να συνεχιστούν οι επαφές ανάμεσα στα υπουργεία Yγείας και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς των δύο χωρών». 

Το εμβόλιο που ανέπτυξε το ρωσικό κρατικό ερευνητικό εργαστήριο Γκαμάλεγια έχει χορηγηθεί έως τώρα σε 1 εκατ. ανθρώπους στη Ρωσία, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για τη συνδυασμένη χορήγησή του με το εμβόλιο της Οξφόρδης, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, η παραγωγή του σε ευρεία κλίμακα αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει στη Ρωσία ο απαραίτητος εργοστασιακός εξοπλισμός. Η Γερμανία διαθέτει πολύ ανεπτυγμένη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, ωστόσο ούτε εκεί ούτε πουθενά αλλού είναι εφικτή η παραγωγή εμβολίων στην κλίμακα που απαιτείται για την υπέρβαση της πανδημίας. 

Την ώρα κατά την οποία δεκάδες γερμανικές εταιρείες μετέχουν στα διάφορα στάδια που απαιτεί η παραγωγή εμβολίων διαφόρων εταιρειών, η γερμανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για τη διαδικασία προμήθειας εμβολίων, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού προχωράει αργά. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία BioNTech, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA, είναι γερμανική. (Προκειμένου να εξασφαλίσει την παραγωγή και διανομή του, η εταιρεία από το Μάιντς συνεργάζεται με την πολυεθνική Pfizer). Χθες, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, απέρριψε τις επικρίσεις, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στον μικρό αριθμό εμβολίων που παρήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά στους χαμηλούς ρυθμούς παραγωγής του εμβολίου. Ο Σπαν στράφηκε προς το συγκυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή