Απόπειρα πραξικοπήματος

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Adam Kinzinger, ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Ιλινόις το έθεσε ωμά: «Αυτό είναι απόπειρα πραξικοπήματος». Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται τανκς για να εμποδιστεί η βούληση της πλειοψηφίας να αναδείξει τους αιρετούς της. Μπορεί να το κάνει και ο όχλος, σαν αυτόν που εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μια εικόνα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε δυτικές δημοκρατίες.

Λίγο νωρίτερα, πριν γίνει η εισβολή, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία, ο ρεπουμπλικανός Mitch McConnell έλεγε «Οι ψηφοφόροι μίλησαν, τα δικαστήρια μίλησαν, όλοι μιλήσαμε. Αν απορρίψουμε την ετυμηγορία τους θα ζημιώσουμε την Δημοκρατία μας για πάντα».

Ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, όμως, κατάφερε ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλώντας τους υποστηρικτές του «να διαδηλώσουν προς το Καπιπτώλιο». Δεν διευκρίνισε αν εννοούσε μέσα ή έξω από αυτό, αλλά δεν ζήτησε επίσης τις πρώτες ώρες από αυτούς να αποχωρήσουν. Αλλά ακόμη κι αν δεν ήθελε να ζήσει η Αμερικανική Δημοκρατία, αυτές αποτρόπαιες σκηνές, ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ο Τζον Φ. Κένεντι: «Όποιος προσπαθήσει να καβαλήσει την τίγρη, το πιθανότερο είναι να βρεθεί στην κοιλιά της». Προς το παρόν σε αυτήν την θέση είναι οι δημοκρατική θεσμοί των ΗΠΑ που κράτησαν 250 χρόνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή