Ομπάμα: Μέρα μεγάλης ντροπής για το έθνος μας
ΗΠΑ

Ομπάμα: Μέρα μεγάλης ντροπής για το έθνος μας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε ανακοίνωση του σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως «επίθεση που υποκινήθηκε από έναν εν ενεργεία πρόεδρο που συνέχισε να ψεύδεται αβάσιμα για το αποτέλεσμα των νόμιμων εκλογών, ως μια στιγμή μεγάλης ατίμωσης και ντροπής για το έθνος μας».

«Θα λέγαμε ψέματα στον εαυτό μας αν το αντιμετωπίζαμε ως απόλυτη έκπληξη”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το «φαντασιακό αφήγημα» των Ρεπουμπλικανών και το «συνοδευτικό οικοσύστημα των μέσων ενημέρωσης έχουν παραπλανήσει τους οπαδούς τους σχετικά με την αλήθεια των εκλογών». Και συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα βλέπουμε τις συνέπειες να αναδύονται σε ένα βίαιο κρεσέντο».

Ο Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων να «επιλέξουν την Αμερική» και δήλωσε ενθουσιασμένος που είδε πολλούς να υψώνουν τη φωνή τους σήμερα.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σημείωσε ότι η εισβολή «τροφοδοτήθηκε από μια τετραετία διάχυσης δηλητηρίου στην πολιτική, με σκόπιμη παραπληροφόρηση, που έσπειρε δυσπιστία και οδήγησε τους Αμερικανούς να είναι ο ένας εναντίον του άλλου». «Το σπίρτο το άναψε ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

 

Ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους καταδίκασε τις ταραχές στο αμερικανικό Καπιτώλιο και δήλωσε πως είναι συγκλονισμένος από την «απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές».

«Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογραμμίζει ο Μπους σε δήλωσή του. «Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία – όχι στη δημοκρατία μας». 

Ο ίδιος προσθέτει πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας».

Ομπάμα: Μέρα μεγάλης ντροπής για το έθνος μας-1

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε tweet του, σημείωσε ότι «η εισβολή στο Καπιτώλιο είναι απαράδεκτη. Η ανομία και τα επεισόδια -εδώ ή σε όλο τον κόσμο- είναι πάντα απαράδεκτα. Ταξίδευσα σε πολλές χώρες και πάντα υποστήριζα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να διαδηλώνει ειρηνικά για όσα πιστεύει. Η βία, ωστόσο, που έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων δεν είναι ανεκτή, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Να φέρουμε άμεσα στη δικαιωσύνη τους εγκληματίες που συμμετείχαν σε αυτά τα επεισόδια.Οι ΗΠΑ είναι καλύτερες από αυτό που είδαμε σήμερα σε ένα μέρος που έχω υπηρετήσει ως μέλος του Κογκρέσου, έχοντας δει από κοντά τη δημοκρατία στα καλύτερα της».