Πενς: Δεν νικήσατε, η βία ποτέ δεν νικάει

Πενς: Δεν νικήσατε, η βία ποτέ δεν νικάει

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα ήταν μια μαύρη ημέρα για το αμερικανικό Καπιτώλιο», δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της Γερουσίας που επανέλαβε τις εργασίες της, αρκετές ώρες αφότου ο όχλος των οπαδών του Τραμπ εισέβαλε στο εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Πενς δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος ουδέποτε απεχώρησε από το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο ίδιος φέρεται να ήταν σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το Πεντάγωνο «για να διασφαλιστεί το Καπιτώλιο και να επαναρχίσει η συνεδρίαση του Κογκρέσου».

Ο ίδιος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους ταραξίες που υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ: «Όλοι εσείς που προκαλέσατε καταστροφές στο Καπιτώλιο, δεν κερδίσατε».

«Η βία ποτέ δεν κερδίζει. Η ελευθερία κερδίζει και εδώ παραμένει η Βουλή του λαού. Καθώς θα ξανααρχίζουμε τις διαδικασίες σε αυτήν την αίθουσα, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας της ανθεκτικότητας και της δύναμης της δημοκρατίας μας, ακόμη και μετά την άνευ προηγουμένου βία και τον βανδαλισμό».

«Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν και πάλι», δήλωσε ο Πενς εν μέσω χειροκροτημάτων, σε μια εμφανή προσπάθεια να σώσει την τρωθείσα τιμή της αμερικανικής δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακκόνελ, δήλωσε ότι «επιχείρησαν να ταράξουν την δημοκρατία μας, απέτυχαν. Αυτοί απέτυχαν».   

«Η απόλυτη μπανανία»

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές στράφηκαν εναντίον του Τραμπ. 

«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι.

Η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι περιέγραψε την επίθεση ως απόπειρα να εμποδισθεί το Κογκρέσο να επιτελέσει το συνταγματικό καθήκον του επικυρώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. 

Ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ, ρεπουμπλικάνος που υποστηρίζει τον Τραμπ, είχε μια πιο παραστατική περιγραφή για την επίθεση. «Είμαστε μάρτυρες της απόλυτης μπανανίας αυτή τη στιγμή στο Καπιτόλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. @realDonald Trump, πρέπει να το σταματήσεις αυτό», έγραψε στο Twitter την ώρα που διαδηλωτές έσπαζαν παράθυρα για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. 

Ο βουλευτής Τζέιμς Φρεντς Χιλ, ο οποίος έχει ψηφίσει σε ποσοστό άνω του 95% αυτά που εισηγούνταν ο Τραμπ, δήλωσε στο CNBC: «Ο πρόεδρος φέρει μέρος της ευθύνης για την εξημμένη ρητορική».

Επίσης χωρίς να κατονομάζει τον Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «συγκλονισμένος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές και από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται σήμερα προς τους θεσμούς μας τις παραδόσεις μας και την επιβολή του νόμου μας». «Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογραμμίζει ο Μπους. «Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία – όχι στη δημοκρατία μας». 

Ο ίδιος προσθέτει πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας».

Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, συχνός επικριτής του Τραμπ, τον κατηγόρησε άμεσα. «Αυτό που συνέβη σήμερα εδώ ήταν μια ανταρσία που έχει υποκινηθεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε. «Αυτοί που επιλέγουν να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επικίνδυνο τέχνασμά του αμφισβητώντας τα αποτελέσματα νόμιμων, δημοκρατικών εκλογών θα θεωρούνται για πάντα συνεργοί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή