ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός πρόεδρος: Άμεσα υπεύθυνος ο Τραμπ για την έφοδο στο Καπιτώλιο

Γερμανός πρόεδρος: Άμεσα υπεύθυνος ο Τραμπ για την έφοδο στο Καπιτώλιο

Tην εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο καταδίκασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατηγορώντας τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ ως άμεσο υπεύθυνο για την «έφοδο στην καρδιά της δημοκρατίας».

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Σταϊνμάιερ περιέγραψε τους εισβολείς ως «ένοπλο όχλο, υποκινούμενο από έναν εν ενεργεία πρόεδρο» και καταδίκασε την «έφοδο στην καρδιά της δημοκρατίας» για την οποία θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ «ως άμεσα υπεύθυνο για την έφοδο στο Καπιτώλιο, την καρδιά της δημοκρατίας».

«Η ειρηνική εναλλαγή στην εξουσία μετά από δημοκρατικές εκλογές αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, Ο Τραμπ παραβίασε αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο αρνούμενος να αναγνωρίσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Οι ταραχές στην Ουάσιγκτον είναι το αποτέλεσμα ψεμάτων και ακόμα περισσότερων ψεμάτων, μίσους και υποδαύλισής του, ακόμη και από το υψηλότερο επίπεδο», τόνισε.

Ο Σταϊνμάιερ χαιρέτισε επίσης την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από το μίσος και τις ταραχές», είπε.

Ο Γερμανος πρόεδρος προέτρεψε επίσης σε επαγρύπνηση και παραλήλλισε περιστατικά μπροστά από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο από αρνητές το κορωνοϊού στο Βερολίνο τον Αύγουστο. «Δεν ξεχνάμε αυτές τις εικόνες όταν οι αντίπαλοι της δημοκρατίας κατέλαβαν τα σκαλοπάτια του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Γι ‘αυτό στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους μας σήμερα: Το μίσος και η υποδαύλισή του θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, τα ψέματα θέτoυν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, η βία θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία».

Πηγή: Der Spiegel