Ο Μπολσoνάρο αναπαράγει τα περί νοθείας στις εκλογές των ΗΠΑ

Ο Μπολσoνάρο αναπαράγει τα περί νοθείας στις εκλογές των ΗΠΑ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, περί νοθείας στις αμερικανικές εκλογές, υιοθετεί ο φίλος του και πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος υποστήριξε ότι «η θεσμική κρίση στις ΗΠΑ προκλήθηκε από την έλλειψη εμπιστοσύνης των Αμερικανών».

«Οι επιστολικές ψήφοι πολλαπλασιάστηκαν λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν τρεις – τέσσερις φορές. Έγινε πανηγύρι εκεί πέρα. Kανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί» ανέφερε σε συνομιλία που είχε με υποστηρικτές του, έξω από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα, στη Μπραζίλια. 

Ο ακροδεξιός ηγέτης συνέχισε λέγοντας: «Η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν αυτή που προκάλεσε όλα τα προβλήματα, που παρακολουθούμε εκεί». Όμως, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ο Μπολσονάρο είχε αρνηθεί να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον.

«Τα παρακολούθησα όλα. Ξέρετε ότι συνδέομαι με τον Τραμπ, επομένως γνωρίζετε την απάντησή μου. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για νοθεία», είχε σχολιάσει.

Σήμερα, ωστόσο, επανήλθε εκτιμώντας ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει «χειρότερα προβλήματα» από τις ΗΠΑ, αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές του 2022. 

«Η απάτη υπάρχει» είπε εμφατικά και επανέλαβε πως θα είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, το 2018, αν δεν είχαν γίνει παρατυπίες (για τις οποίες δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη).

Πάντως πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο Μπολσονάρο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του και θα αμφισβητήσει μέχρι τέλους τη νομιμότητα των εκλογών, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επανεκλεγεί το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή