Οργισμένο (και) το Χόλιγουντ με την εισβολή στο Καπιτώλιο

Οργισμένο (και) το Χόλιγουντ με την εισβολή στο Καπιτώλιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα τραγικά διαδραματίστηκαν την Τετάρτη μπροστά και μέσα στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα και από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Αμερικής. Αυτός ο τελευταίος, άλλωστε, ήταν που σε μεγάλο βαθμό υποστήριξε και ανέδειξε την αντίδραση, αυτά τα τέσσερα χρόνια, ενάντια στο πιο διχαστικό πρόσωπο που έφτασε ποτέ στον προεδρικό θώκο της ισχυρότερης χώρας του κόσμου. Το να προσωποποιούνται, ωστόσο, όλες οι οδύνες της σύγχρονης Αμερικής στον Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από παιδιάστικο, μπορεί να είναι έως και επικίνδυνο. Με αυτή τη διαπίστωση προφανώς κατά νουν, κάποιοι από τους επωνύμους που τοποθετήθηκαν δημόσια χθες έστρεψαν (και) αλλού τα πυρά τους.

«Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Τζακ Ντόρσεϊ, Σούζαν Βοζκίκι και Σούνταρ Πιτσάι, ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις εξαπέλυσε βίαιη επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία. Είναι, επιτέλους, αρκετό αυτό για να δράσετε; Είναι καιρός να αποκλείσετε τον Ντόναλντ Τραμπ από τις πλατφόρμες σας μια για πάντα», έγραψε στο Τwitter o Σάσα Μπάρον Κοέν, απευθυνόμενος στο αφεντικό τόσο της ίδιας της πλατφόρμας που χρησιμοποίησε όσο και σε εκείνα των Facebook, Google και YouΤube, θεωρώντας τους προφανώς υπόλογους για το τέρας που εξέθρεψαν –και σίγουρα δεν εμπόδισαν– τα τελευταία χρόνια. Ο δημοφιλής Αμερικανός κωμικός είναι γνωστός για την… αδυναμία που έχει ιδιαίτερα στο Facebook, το οποίο σε προηγούμενη δήλωσή του είχε χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο μηχανισμό προπαγάνδας στην Ιστορία».

Δεν είναι όμως μόνον εκείνος. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ, δημιουργός ταινιών όπως τα οσκαρικά «Walk the Line» και «Ford vs Ferrari», με δική του ανάρτηση κάλεσε τους συναδέλφους του στο Χόλιγουντ να μποϊκοτάρουν το δίκτυο καναλιών Fox. «Οι Μέρντοχ (σ.σ. ιδιοκτήτες των καναλιών) έχουν διασπείρει τόσο ρατσισμό, σεξισμό, δηλητηριώδη ψέματα και καταστροφή στο έθνος μας. Αυτόν τον πρόεδρο τον έφτιαξε και τον υποστήριξε το Fox News. Συνάδελφοι, πρέπει να ακυρώσουμε τις εμφανίσεις μας στο Fox και παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας ώστε οι δουλειές μας να μη διαφημίζονται εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλλοι πάλι στάθηκαν στο γεγονός ότι η αστυνομία υπήρξε πολύ πιο ανεκτική, αν όχι αμήχανη, μπροστά στους εισβολείς του Καπιτωλίου, σε αντίθεση με όσα είχε πράξει μερικούς μήνες πριν ενάντια σε (ειρηνικούς) διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter. «Πού είναι η Εθνοφυλακή; Πού είναι οι λαστιχένιες σφαίρες; Γιατί δεν συλλαμβάνουν αυτόν τον όχλο;» αναρωτήθηκε ο ντοκιμαντερίστας, Μάικλ Μουρ», ενώ στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο: «Φανταστείτε αυτό να είχε γίνει από τη δική μας πλευρά. Το αίμα μας θα έτρεχε ποτάμι στους δρόμους, ακόμη και αν ούτε ένας από εμάς δεν ήταν οπλισμένος. Αυτό που έγινε το επέτρεψαν».

Από τον τόνο και τις φράσεις του τελευταίου, αυτό που μοιάζει ολοφάνερο είναι το αγεφύρωτο χάσμα μίσους που έχει ανοίξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και που θα ακολουθήσει την κοινωνία και στην επόμενη μέρα της. Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Μάικλ Κίτον, ο οποίος, ενώ δηλώνει πως «αγαπά» τον Τζο Μπάιντεν, τον ψέγει διότι θα ήθελε να είναι λιγότερο συγκαταβατικός (για να το θέσουμε κομψά) ενάντια στην άλλη πλευρά. Θέση, τέλος, για το θέμα, με τον τρόπο τους, πήραν και οι αθλητές του NBA στα χθεσινά παιχνίδια. Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο γονάτισαν μαζί με τους αντιπάλους τους στο παρκέ αμέσως μετά την έναρξη του αγώνα· όταν ο Ελληνας σταρ ρωτήθηκε σχετικά μετά τη λήξη, απάντησε πως θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα που του προσφέρει η λίγκα ώστε να προωθήσει την αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή