Γκρίνια για τους εμβολιασμούς

Γκρίνια για τους εμβολιασμούς

Επικρίσεις από Bild κατά Μέρκελ γιατί δεν φρόντισε το συμφέρον της χώρας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέες επικρίσεις από την εφημερίδα Bild δέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σχετικά με τη συμφωνία για προμήθεια εμβολίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους να την κατηγορούν ότι δεν φρόντισε το συμφέρον της χώρας. Οι επικρίσεις συμπίπτουν με το κλίμα κόπωσης που επικρατεί στη Γερμανία λόγω των σκληρών περιοριστικών μέτρων. 

«Δεν πρόκειται για εθνικισμό στους εμβολιασμούς. Αλλά δίκαιη κατανομή εμβολίων δεν σημαίνει να παραμελούμε τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε το στέλεχος των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ.  

Την άνοιξη, η Γερμανία είχε σχηματίσει συμμαχία με τρεις άλλες χώρες για την ταχύτερη προμήθεια του εμβολίου, δεχόμενη σφοδρές επικρίσεις από την υπόλοιπη Ε.Ε. ότι εκμεταλλεύεται την οικονομική ισχύ της για να περάσει πρώτη στην κούρσα της εξασφάλισης των εμβολίων. Το ζήτημα πέρασε από την αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας σε εκείνη της καγκελαρίας, η οποία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Γερμανία συμφωνεί στην από κοινού πανευρωπαϊκή παραγγελία εμβολίων. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να δείξει έμπρακτα την κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά και να μειώσει τις τιμές, αυξάνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ των χωρών απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος βρίσκεται κοντά στις φαρμακευτικές εταιρείες και επιπλέον αναζητεί τρόπους να ανεβάσει το προφίλ του ως διεκδικητή της καγκελαρίας στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές, διατύπωσε έντονα παράπονα στην εφημερίδα Bild. «Μετά την επέμβαση της καγκελαρίας, ο Σπαν οργίστηκε», ανέφερε η εφημερίδα, «και προειδοποίησε ότι θα υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στις παραγγελίες των εμβολίων, καθώς αυξανόταν ο αριθμός των εμπλεκομένων». 

Η εφημερίδα συνέκρινε τη Γερμανία των 80 εκατ. κατοίκων, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν αργά, με το Ισραήλ, το οποίο έχει κάνει σημαντικές προόδους στην εμβολιαστική κάλυψη, αλλά ο πληθυσμός του είναι δέκα φορές μικρότερος. Την ίδια ώρα, οι βρετανικοί Financial Times σημείωναν ότι οι παγκόσμιες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς οφείλονται στις περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής, καλώντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν με σχέδιο και χρηματοδότηση για τη δραστική αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων. «Από μόνη της, η βιομηχανία δεν έχει το κίνητρο να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις», σημειώνει ο αρθρογράφος Γκούσταβ Ερτσεν.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι να εμπιστευόμαστε τις εταιρείες, αρκεί τα κίνητρα να είναι σωστά. Αλλά δεν είναι».  

Πάντως, οι συμπράξεις μεταξύ παικτών της φαρμακευτικής βιομηχανίας συνεχίζονται, με στόχο την ταχύτερη δυνατή παραγωγή εμβολίων. Χθες, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία CureVac, που αναπτύσσει εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA, θα συνεργαστεί με την πολυεθνική Bayer για την παραγωγή και διανομή του εμβολίου CvnCoV σε μεγάλη κλίμακα.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Bayer, της οποίας η τεχνογνωσία και οι υποδομές θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το υποψήφιο εμβόλιο CVnCoV ακόμη ταχύτερα διαθέσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα», δήλωσε ο δρ Φραντς – Βέρνερ Χάας, διευθύνων σύμβουλος της CureVac. Το εμβόλιο δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή