Επεισόδιο στο φρούριο Σάμτερ

Επεισόδιο στο φρούριο Σάμτερ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από φλογερό λογύδριο του Ντόναλντ Τραμπ, πλήθος οπαδών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο, όπου συνερχόταν το Κογκρέσο για να πιστοποιήσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν· οι δημοτικές αρχές στην Ουάσιγκτον κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ετσι κάπως αρχίζουν οι εμφύλιοι πόλεμοι: ο πόλεμος Βορείων – Νοτίων ξέσπασε όταν, στις 12 Απριλίου του 1861, η Νότια Καρολίνα ζήτησε την αποχώρηση της φρουράς των ΗΠΑ από το οχυρό στην είσοδο του λιμανιού του Τσάρλεστον – το επεισόδιο στο φρούριο Σάμτερ πυροδότησε τον πιο καταστροφικό πόλεμο στην αμερικανική ήπειρο. Ο αμερικανικός εμφύλιος συνεχίζεται με κυμαινόμενη ένταση στον 21ο αιώνα, μαζί με μια σειρά διασταυρούμενα, ταξικά, πολιτισμικά και φυλετικά μίση. Τον υποδαυλίζουν, από τη μία πλευρά, οι αμαθείς μάζες –θρησκόληπτοι αγανακτισμένοι, οπλοφορούντες, ρατσιστές και σκοταδιστές κάθε λογής– και από την άλλη οι liberals με τον επίμονο ανορθολογισμό τους και την ψυχοπονιάρικη πολιτική ορθότητα, που ανατρέπει όλες τις αμερικανικές αξίες: ατομική ευθύνη, ελευθερία του λόγου και τα τοιαύτα.

Οι φανατικοί ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν υπολογίσιμο μέρος των Αμερικανών: πρόκειται για στρώματα και άτομα που θαυμάζουν τον πλούτο –τον οποίο θεωρούν αποτέλεσμα εξυπνάδας, σκληρής εργασίας και αξιοποίησης ενός καθ’ όλα θαυμάσιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος– και τα οποία απορρίπτουν ως «υποκρισία» τους κανόνες κοινωνικής αγωγής. Το φαινόμενο δεν ερμηνεύεται με ταξικές αναλύσεις ούτε με την κοινότοπη αναγωγή στην ελλειμματική παιδεία και στις ιστορικές ανισότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν και παραμένουν μια μεγάλη, πολυπληθής χώρα, βαθιά κατατεμαχισμένη, η οποία αντί να κατευθύνεται προς όλο και περισσότερη ομοιομορφία –όπως υπαγόρευε η αμερικανική πολιτική μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα– έχει επιλέξει τον δρόμο των πολλαπλών κοινοτήτων, δηλαδή της ανομοιογένειας, της έλλειψης συνοχής. Χωρίς κοινό ορίζοντα, χωρίς κοινές αξίες, χωρίς αποδοχή του ίδιου κοινωνικού συμβολαίου, οι κοινωνίες μαραζώνουν και διαλύονται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της απεχθούς του προσωπικότητας, όχι λόγω της πολιτικής του αυτής καθαυτήν, υπέσκαψε ακόμη περισσότερο τα σαθρά θεμέλια της αμερικανικής κοινωνίας: καταγγέλλοντας τη διχαστική πολιτική των liberals, σάρωσε κάθε ιδέα νομιμότητας και αναμόχλευσε όλα τα μελαγχολικά πάθη. Τώρα, μέσα σε μια έκρηξη μεγαλοθυμίας –εφόσον πιστεύει ότι η Ιστορία τον αδίκησε– θα ανεβεί στoν 58o όροφο του Τrump Tower και θα παρακολουθεί την αποδρομή ενός πολιτισμού την οποία σήμερα συμβολίζει ο ίδιος.
 
* Η κ. Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή