Παραιτήσεις και παράνοια στον Λευκό Οίκο

Παραιτήσεις και παράνοια στον Λευκό Οίκο

Σκέψεις για απομάκρυνση Τραμπ προτού εκπνεύσει η θητεία του

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην παραίτησή της υπέβαλε αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος η Ιλέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών και σύζυγος του Ρεπουμπλικανού –μέχρι πρότινος– συμμάχου του Τραμπ και απερχόμενου επικεφαλής της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τσάο ήταν από τις λίγες περιπτώσεις υπουργών που υπηρέτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Τραμπ – και τα τέσσερα χρόνια. Ηταν η πρώτη σημαντική αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο. 

Ο πρόεδρος Τραμπ κρυβόταν όλο το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, ξεσπώντας σε όσους θεωρεί ότι η στάση τους είναι προδοτικές ενέργειες εναντίον του. Την ίδια στιγμή, κάποιοι στενοί συνεργάτες του εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι άρχιζαν να μελετούν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος, με στόχο να απομακρύνουν τον Τραμπ προτού εκπνεύσει η θητεία του στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post, το επόμενο διάστημα μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση, ειδικά μετά τον χειρισμό της κρίσης στο Καπιτώλιο. «Ηταν ένα απόλυτο τέρας», είναι η περιγραφή ανώτατου αξιωματούχου στις ΗΠΑ για τη συμπεριφορά του Τραμπ, ενώ ένας άλλος είπε ότι η κατάσταση είναι πλέον τρελή, πέρα από τα αποδεκτά όρια. 

Ανήσυχοι ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να προβεί σε ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα έξαρση της βίας και άλλους θανάτους, αν παραμείνει στην εξουσία έστω και για λίγες ημέρες, ανώτατοι αξιωματούχοι μελετούσαν την πιθανότητα το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο να ζητήσει την ενεργοποίηση της 25ης τροποποίησης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως, πρώην κυβερνητικό στέλεχος επέμενε ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το θέμα είναι προς το παρόν ανεπίσημες. 

Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ έκανε χθες τη σκληρότερη κριτική μέχρι σήμερα από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Αποκαλώντας τα γεγονότα τραγικά και αηδιαστικά, ικέτευσε τον πρόεδρο να αποδοκιμάσει κατηγορηματικά τη βία.

Μία τριάδα ανώτατων συμβούλων του Λευκού Οίκου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Σ. Μπράιεν, ο αναπληρωτής του Μάθιου Πότινγκερ και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Κρις Λίντελ, σκέφτονταν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Αν υλοποιήσουν την απόφασή τους, είναι πιθανό να ακολουθήσει μπαράζ άλλων αποχωρήσεων από το εσωτερικό της Δυτικής Πτέρυγας, που διαρκώς αδειάζει. Δύο από τις βοηθούς της Πρώτης Κυρίας, Μελάνια Τραμπ, παραιτήθηκαν αιφνιδίως το βράδυ της Τετάρτης, εξέλιξη που ερμηνεύθηκε ως αποδοκιμασία για τα γεγονότα. Τρομοκρατημένοι από τη συμπεριφορά του προϊσταμένου τους, οι εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο προσπαθούσαν να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. 

Η επικοινωνία του Τραμπ με το προσωπικό του Λευκού Οίκου ήταν περιορισμένη. Αντίθετα, η οργή τους στράφηκε κυρίως κατά του προσωπάρχη του, Μαρκ Μέντοουζ, τόσο επειδή απέτυχε να διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου όσο και επειδή ανέχθηκε τη ρητορική του περί νοθείας. 

Οσοι ήρθαν σε επαφή με τον Τραμπ προχθές είπαν ότι τον βρήκαν σε μια εύθραυστη και ασταθή κατάσταση. Πέρασε το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης κλεισμένος στον Λευκό Οίκο να ακούει μόνο έναν μικρό κύκλο πιστών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου του Μέντοουζ. «Φέρεται σαν παλαβός αυτή τη στιγμή, πραγματικά», είπε ένας στενός συνεργάτης του.

Οσο εκτυλίσσονταν τα επεισόδια, ο Τραμπ επέμενε να αψηφά τις νουθεσίες συνεργατών του να αποδοκιμάσει την εισβολή. «Ελεγε διαρκώς: Η συντριπτική πλειονότητα είναι ειρηνική. Και οι λεηλασίες του καλοκαιριού; Τι λένε για την άλλη πλευρά; Ουδείς ενδιαφερόταν τότε. Οι άνθρωποί μου είναι ειρηνικοί, δεν είναι αλήτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή