Ο θρίαμβος των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια

Ο θρίαμβος των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΛΑΝΤΑ. Η διπλή νίκη των Δημοκρατικών υποψηφίων, Ράφαελ Ουόρνοκ και Τζον Οσοφ (φωτ.), στην πολιτεία της Τζόρτζια, αλλάζει τους συσχετισμούς στο σώμα της Γερουσίας και λύνει τα χέρια του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αφού με την προσθήκη της ψήφου της αντιπρόεδρου Κάμαλα Χάρις σε περίπτωση ισοψηφίας οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στο σώμα.

Oι μαύροι ψηφοφόροι έδωσαν μαζικό «παρών» στις κάλπες την περασμένη Τρίτη και σε μεγάλο βαθμό η νίκη των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων οφείλεται στην κινητοποίηση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων. «Η παρουσία των μαύρων στις επαναληπτικές εκλογές ήταν πρωτοφανής και η βάση του Τραμπ απλώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτήν την κινητοποίηση», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ντέιβ Βάσερμαν λίγο αφότου ανακήρυξε νικητή τον αιδεσιμότατο Ουόρνοκ. Ο πάστορας της Εκκλησίας των Βαπτιστών είναι ο πρώτος μαύρος Δημοκρατικός σε μια πολιτεία της πρώην Συνομοσπονδίας από την εποχή της Ανασυγκρότησης. 

Η Τζόρτζια έχει να εκλέξει Δημοκρατικό υποψήφιο στη Γερουσία εδώ και δύο δεκαετίες και το κόμμα πέτυχε φέτος να επικεντρωθεί στην εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και στην τόνωση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, ειδικά στις κομητείες των προαστίων στην Ατλάντα και στη Σαβάνα.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστώνουν την εξέλιξη σε δύο γυναίκες: στην αποτυχούσα υποψήφια κυβερνήτη της Τζόρτζια Στέισι Αμπραμς και στην ακτιβίστρια και ιδρυτικό στέλεχος του κινήματος Black Voters Matter Λατόσα Μπράουν.

Αμφότερες οι ακτιβίστριες εγκαινίασαν εκστρατείες για να συμπεριλάβουν εκατοντάδες χιλιάδες Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου, αλλά και στις επαναληπτικές εκλογές της Τρίτης. Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μαύρων υπενθυμίζουν πως οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μακρά ιστορία στην προσπάθεια αποξένωσης των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων και αποθάρρυνσής τους από την άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων. 

Oι ψηφοφόροι της Τζόρτζια απέρριψαν τους απερχόμενους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, την Κέλι Λέφλερ και τον Ντέιβιντ Περντιού, που στήριξαν τις θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ για τη νομιμότητα των εκλογών. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε στον Τύπο κατέγραφε τον πρόεδρο να καλεί τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας Μπραντ Ραφενσπέργκερ να βρει τις απαραίτητες ψήφους για να ανατρέψει το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του εγκαινίασαν δεκάδες νομικές ενέργειες αμφισβήτησης της διαδικασίας, ειδικά σε πόλεις όπως η Ατλάντα, η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ, ισχυριζόμενοι νοθεία. 

Κατά τους New York Times, τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, που συνέπεσαν χρονικά με την ανακοίνωση του εκλογικού θριάμβου των Δημοκρατικών, απηχούν το βαθύ χάσμα στο εσωτερικό της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, που διχάζεται μεταξύ προόδου και οπισθοδρόμησης.

Πρόκειται για ένα δίπολο που διέτρεξε όλη τη θητεία Τραμπ και άλλαξε τη χώρα, την οποία ο πρόεδρος ορκίστηκε να υπηρετεί. «Την ίδια μέρα που η Τζόρτζια εξέλεξε τον 33χρονο Οσοφ, Εβραίο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, και τον Ουόρνοκ, τον 51χρονο μαύρο πάστορα, ένα σχεδόν ολοκληρωτικά λευκό πλήθος εξαγριωμένων οπαδών του προέδρου, κυματίζοντας σημαίες της Συνομοσπονδίας, μετέβη στην Ουάσιγκτον για να αψηφήσει την πολιτική πραγματικότητα», σημείωσε η έγκυρη εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή