Παραπομπή για «υποκίνηση σε ανταρσία»

Παραπομπή για «υποκίνηση σε ανταρσία»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ενδεχόμενο να περάσει στην Ιστορία ως ο μοναδικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης στο Καπιτώλιο.

Στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε, χθες, πρόταση ψηφίσματος, το οποίο καλούσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να κάνει χρήση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, ώστε το υπουργικό συμβούλιο να παύσει τον Τραμπ από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν την έγκριση του ψηφίσματος. Κατόπιν τούτων, οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν πρόταση παραπομπής του προέδρου για καθαίρεση, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας». Η πρόταση ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία από την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι ακόμη και αύριο Τετάρτη.

Η δήμαρχος Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για αυξημένα προστατευτικά μέτρα λόγω του φόβου νέων εκτρόπων από οπαδούς του Τραμπ, εν όψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ως 46ου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου. Περίπου 15.000 άνδρες της Εθνοφρουράς θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες για τη διασφάλιση της τάξης. Η διάχυτη ανησυχία κορυφώθηκε όταν δημοσιογράφος του ABC γνωστοποίησε, μέσω Twitter, ότι το FBI έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζονται ένοπλες διαδηλώσεις κατά της εγκατάστασης του Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και στις 50 πρωτεύουσες των πολιτειών. Την είδηση, η οποία δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως μέχρι χθες το βράδυ, μετέδωσαν τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα σε Αμερική και Ευρώπη, κάνοντας λόγο για πηγές του FBI.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παραπεμφθεί από τη Βουλή για καθαίρεση τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία δικάζει τον πρόεδρο σε περίπτωση παραπομπής του, είχε καταψηφίσει την πρόταση. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν ταχθεί υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ.

Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμη κι αν ακολουθηθούν διαδικασίες-εξπρές, το νωρίτερο που μπορεί να αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης από τη Γερουσία είναι στις 19 Ιανουαρίου, την παραμονή δηλαδή της ανάληψης της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι η δίκη του Τραμπ θα διεξαχθεί όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της χώρας. Οι υποστηρικτές της παραπομπής του επισημαίνουν ότι, αν καταδικαστεί, ο Τραμπ δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024.

Αλλα στελέχη των Δημοκρατικών, όμως, επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος μια νέα δίκη του Τραμπ να επισκιάσει τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας Μπάιντεν και τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου στα μέτωπα της πανδημίας και της στήριξης οικονομίας και νοικοκυριών. Επιπλέον, θα δώσει την ευκαιρία στον παντελώς απομονωμένο, αυτή τη στιγμή, Τραμπ να βγει από την αφάνεια και να αποκτήσει ξανά εθνικό ακροατήριο. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είχε αποφύγει να πάρει θέση υπέρ ή κατά της παραπομπής Τραμπ, με την αιτιολογία ότι το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του Κογκρέσου. Σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Γερουσία θα μπορούσε να μοιράσει τον χρόνο της ανάμεσα στην έγκριση των προτάσεων για τη στελέχωση της κυβέρνησής του και στη δίκη του Τραμπ.

Από το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου έγινε χθες γνωστό ότι η τελετή της ορκωμοσίας του θα έχει γενικό θέμα το «Ενωμένη Αμερική», κάτι που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αντανακλά το ξεκίνημα μιας νέας εθνικής διαδρομής, η οποία αποκαθιστά την ψυχή της Αμερικής, ενώνει τη χώρα και ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον». Στον χώρο της τελετής θα υπάρχουν 56 φωτεινές στήλες, αντιπροσωπεύοντας τις ισάριθμες πολιτείες και περιοχές της χώρας, και 191.500 σημαίες. Η συμμετοχή με φυσική παρουσία θα είναι πολύ περιορισμένη, λόγω πανδημίας και μεγάλο μέρος θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Ο γνωστός ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς, παρομοίασε το αμόκ των οπαδών του Τραμπ με τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» στη ναζιστική Γερμανία του 1938. Στο μεταξύ, η διεθνής ένωση γκολφ R&A ανακοίνωσε ότι δεν θα διοργανωθεί κανένα πρωτάθλημα στις εγκαταστάσεις του ομίλου Τραμπ που βρίσκονται στο Τέρνμπερι της Σκωτίας υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην Ουάσιγκτον. Στην ίδια απόφαση οδηγήθηκε η αμερικανική ομοσπονδία γκολφ PGA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή