Τουρκικά πυρά για τις αλλαγές στο WhatsApp

Τουρκικά πυρά για τις αλλαγές στο WhatsApp

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη διεξαγωγή έρευνας διέ-ταξε χθες η τουρκική επιτροπή ανταγωνισμού κατά της εταιρείας ανταλλαγής μηνυμάτων και βίντεο WhatsApp, που ανήκει στον όμιλο Facebook, μετά την πρόθεσή της να αρχίσει τη συλλογή δεδομένων χρηστών, όπως αριθμούς τηλεφώνων και γεωγραφική θέση.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι η ενημέρωση θα γίνεται εφεξής μέσω μηνυμάτων της εφαρμογής BiP, ιδιοκτησίας της τουρκικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Turkcell. Πολλοί Τούρκοι χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp διαμαρτυρήθηκαν για την υποχρεωτική αλλαγή στους όρους χρήσης, που επιτρέπει στην εταιρεία να αντλεί στοιχεία χρηστών, καλώντας συμπατριώτες τους να «σβήσουν» το WhatsApp, προωθώντας το μήνυμα #DeletingWhatsApp. Η εφαρμογή BiP απέκτησε πάνω από 1,12 εκατ. νέους χρήστες μέσα σε 24 ώρες, φθάνοντας 53 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Οι νέοι όροι χρήσης του WhatsApp θα τεθούν σε ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου και θα επιτρέπουν στη μητρική εταιρεία της εφαρμογής, δηλαδή το Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να έχει πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα χρηστών, τα οποία θα πουλά σε διαφημιστές. Από τους νέους όρους έχουν εξαιρεθεί οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Βρετανίας, οι οποίοι δεν θα κοινοποιούν δεδομένα τους στην εφαρμογή WhatsApp. Το Σάββατο, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Αλί Ταχά Κοτς, επέκρινε τους νέους όρους χρήσης του WhatsApp, καθώς και την εξαίρεση που εξασφάλισε η Ε.Ε. Ο Κοτς κάλεσε τους Τούρκους να χρησιμοποιούν «εθνικές και τοπικές» εφαρμογές μηνυμάτων, όπως οι Bip και Dedi. «Ο διαχωρισμός μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων σε θέματα που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ανεπίτρεπτος. Οι ξένες εφαρμογές δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων στη χώρα μας. Για αυτό τον λόγο πρέπει να διαφυλάξουμε τα ψηφιακά μας δεδομένα με τη χρήση εθνικού και τοπικού λογισμικού», είπε ο Κοτς. 

Τον Νοέμβριο, η Τουρκία επέβαλε πρόστιμο 1,8 εκατ. δολ. σε κάθε μία από τις εταιρείες Facebook, Twitter και Instagram, για την άρνησή τους να ορίσουν υπεύθυνο κατά τον νόμο στην Τουρκία. Οι νέοι όροι του WhatsApp επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της εφαρμογής και του Facebook, καθώς και άλλων εφαρμογών του ομίλου, όπως το Instagram και το Messenger. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι οι επαφές στο τηλέφωνο του χρήστη και η τοποθεσία του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή