ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκε το πρώτο μαύρο κουτί

entopistike-to-proto-mayro-koyti-561224839

Εντοπίστηκε και ανασύρθηκε το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του ινδονησιακού αεροσκάφους της Sriwijaya Air, που κατέπεσε στη θάλασσα της Ιάβας, το βράδυ του Σαββάτου, παρασύροντας στον θάνατο τους 62 επιβαίνοντες. Ο καταγραφέας των στοιχείων της πτήσης εντοπίστηκε, χθες, από δύτες και ένα ρομποτικό υποβρύχιο που ερευνούσαν τον πυθμένα επί τρεις ημέρες. Στο μαύρο κουτί που ανασύρθηκε έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία, όπως η πίεση του αέρα, η ταχύτητα και το ύψος της ολιγόλεπτης πτήσης. Στο δεύτερο μαύρο κουτί, το οποίο ακόμα αγνοείται, περιέχονται όλες οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χειριστών στο πιλοτήριο.

Ο στρατηγός των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων Χαντί Τιαγιάντο δήλωσε, χθες, ότι οι ειδικοί πομποί των δύο μαύρων κουτιών, που εκπέμπουν ηχητικά σήματα ώστε να εντοπισθούν, έχουν αποκολληθεί, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι η ενδελεχής έρευνα θα αποδώσει και σύντομα θα βρεθεί και το δεύτερο μαύρο κουτί. Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών, Σοεργιάντο Ταγιόνο, εξήγησε ότι οι εμπειρογνώμονες θα χρειαστούν από δύο μέχρι πέντε ημέρες προκειμένου να «διαβάσουν» τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Εκτός από το μαύρο κουτί οι δύτες έχουν ήδη συλλέξει δεκάδες ανθρώπινα μέλη, ρούχα, αποσκευές και κομμάτια του αεροσκάφους. 

entopistike-to-proto-mayro-koyti0Η Ινδονησία, ένα νησιωτικό κράτος με πληθυσμό 270 εκατομμυρίων, βασίζεται στις αεροπορικές μεταφορές για τις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών του Αρχιπελάγους που εκτείνεται σε μία απόσταση 4.852 χλμ., ανάλογη δηλαδή με αυτή μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη στον αεροπορικό τομέα με δεκάδες νέες εταιρείες, κυρίως χαμηλού κόστους, να αναλαμβάνουν τη μετακίνηση των πολιτών και το επιβατικό κοινό να τριπλασιάζεται μεταξύ 2005 και 2017. Ομως, την ίδια στιγμή η Ινδονησία μαστίζεται από μείζον θέμα πτητικής ασφάλειας και τα αεροπορικά δυστυχήματα, συχνά πολύνεκρα, δεν είναι ασυνήθιστα. Το αεροσκάφος που κατέπεσε το Σάββατο ήταν ένα Boeing 737-500, 26 ετών. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sriwijaya Air βρισκόταν σε καλή κατάσταση προτού απογειωθεί, ενώ ανέφερε πως διέθετε πιστοποίηση αξιοπλοΐας, καθώς είχε περάσει από τους σχετικούς ελέγχους πριν από περίπου έναν μήνα. Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο το αεροσκάφος περίπου τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του έχασε ύψος 10.000 ποδών και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Μετά τον εντοπισμό του μαύρου κουτιού πραγματοποιήθηκε και η αναγνώριση της πρώτης σορού, ενός 29χρονου αεροσυνοδού.