Offline ο ιστότοπος «Dark Market»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τον διαχειριστή του πιο εκτεταμένου ιστοτόπου πώλησης ναρκωτικών, κλεμμένων πιστωτικών καρτών, κακόβουλου λογισμικού, πλαστών εγγράφων και χαρτονομισμάτων, που δραστηριοποιείτο στο λεγόμενο «σκοτεινό δίκτυο» (Darkweb), συνέλαβαν οι γερμανικές αρχές. Πρόκειται για 34χρονο Αυστραλό, ο οποίος διέμενε στην πόλη Ολντενμπουργκ της Γερμανίας. «Η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως διαχειριστή του δικτύου, το μεγαλύτερο που έχει εντοπισθεί μέχρι στιγμής, με όνομα “Dark Market”. Οι διωκτικές υπηρεσίες διέκοψαν τη λειτουργία των διακομιστών του δικτύου τη Δευτέρα, θέτοντάς το εκτός λειτουργίας, ύστερα από μήνες παρακολούθησης και ερευνών», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Τη στιγμή της διακοπής λειτουργίας του, το δίκτυο διέθετε περισσότερους από 500.000 χρήστες και 2.400 πωλητές. «Τουλάχιστον 320.000 συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω του καταστήματος “Dark Market”, με αξία 4.650 κρυπτονομισμάτων bitcoin και 12.800 monero, που είναι τα δύο πιο κοινά ανώνυμα ψηφιακά νομίσματα. Οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 170 εκατ. δολάρια», ανέφερε η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Ολντενμπουργκ.

Η ιστοσελίδα του συλληφθέντος προσέφερε μεγάλη ποικιλία ναρκωτικών ουσιών, καθώς και παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, κλεμμένες ή πλαστές πιστωτικές κάρτες, ανώνυμες κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας, κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και πολλά άλλα «προϊόντα». Ο 34χρονος συλληφθείς ζούσε κοντά στα σύνορα με τη Δανία, ενώ σε ταυτόχρονη επιχείρηση, αστυνομικές δυνάμεις σε Μολδαβία και Ουκρανία δέσμευσαν περισσότερους από 20 διακομιστές (servers), που διαχειρίζονταν τη ροή δεδομένων του ιδιότυπου καταστήματος. «Οι διωκτικές υπηρεσίες θα αξιοποιήσουν τα στοιχεία από τους διακομιστές για να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες κατά των διαχειριστών, των προμηθευτών και των αγοραστών του “Dark Market”», ανέφερε η Εισαγγελία του Ολντενμπουργκ. Η πλατφόρμα αυτή «χρησιμοποιούνταν κυρίως για την πώληση ναρκωτικών όλων των ειδών», διευκρινίζει η Εισαγγελία.

Ο Αυστραλός συλληφθείς παραπέμφθηκε χθες ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει. Στην έρευνα συμμετείχαν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες FBI και DEA (Δίωξη Ναρκωτικών), καθώς και η ομοσπονδιακή υπηρεσία φορολογίας IRS, από κοινού με αστυνομικές υπηρεσίες σε Αυστραλία, Βρετανία, Δανία, Ελβετία, Ουκρανία και Μολδαβία, με την ευρωπαϊκή Europol να έχει αναλάβει τον συντονισμό της πολυεθνικής επιχείρησης.

Το «σκοτεινό δίκτυο» darknet προσφέρει απόλυτη ανωνυμία στους χρήστες του, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους κωδικούς και συγκεκριμένο λογισμικό για την είσοδο σε αυτό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή