ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αυξάνονται και επεκτείνονται οι περιορισμοί στις ευρωπαϊκές χώρες

Αυστηρότερα μέτρα σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία, καθώς η πανδημία σαρώνει την ήπειρο

Αυξάνονται και επεκτείνονται οι περιορισμοί στις ευρωπαϊκές χώρες

Κάθε ημέρα που περνά η μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη αυστηροποιεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού καθώς ο χειμώνας και η μετάλλαξη του ιού καθιστούν επιτακτική την επιβολή όλο και περισσότερων περιορισμών και για περισσότερο χρόνο.

Στην Ολλανδία ανακοινώθηκε ότι επεκτείνονται έως τις 9 Φεβρουαρίου οι περιορισμοί, με τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα κλειστά και απαγόρευση υποδοχής άνω των δύο ατόμων εκτός του νοικοκυριού σε κάθε σπίτι.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, επίσης λόγω της απειλής που θέτει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην νότια Αγγλία.

Όλα τα σχολεία και πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα έκλεισαν στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά το κλείσιμο όλων των μπαρ και εστιατορίων δύο μήνες νωρίτερα.

Στο γειτονικό Βέλγιο τα μέτρα που ισχύουν από τις 2 Νοεμβρίου επεκτάθηκαν την Τρίτη έως την 1η Μαρτίου. Εκεί τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά, ωστόσο κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής είναι κλειστά. Η αρμόδια επιτροπή για τον κορωνοϊό αναμένεται να συζητήσει εάν θα λειτουργήσουν ή όχι στην προσεχή σύσκεψη στις 22 Ιανουαρίου.

Η Γερμανίδα Καγκελάρια Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπάρχον λόκνταουν μπορεί να παραταθεί έως τον Απρίλιο, βλέποντας και την αργή ροή των εμβολίων που φθάνουν στη χώρα.

«Το ερώτημα είναι, έχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια; Είναι κρίσιμα τα δύο πρώτα τρίμηνα. Από το τρίτο τρίμηνο θα είναι πιθανότερο να μπορούμε να δώσουμε κάτι, παρά ότι θα χρειαζόμαστε επιπλέον», φέρεται να δήλωσε η κα Μέρκελ σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της την Τρίτη.

Στην Ιταλία, μετά τους 616 νεκρούς που καταγράφηκαν την Τρίτη, η επιτροπή επιστημόνων που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τάχθηκε υπέρ της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 31 Ιουλίου, για να εγκρίνονται όλα τα αναγαία μέτρα, με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τους αρμόδιους υπουργούς τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η Ελβετία επέβαλε από την Τρίτη 10ήμερη καραντίνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ιρλανδία, την επομένη της προειδοποίησης του ΠΟΥ για μαζική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 σε αυτή τη χώρα-μέλος της ΕΕ. Οι ταξιδιώτες που προέρχονται επίσης από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία μπαίνουν ήδη σε καραντίνα, μέτρο που ισχύει εδώ και εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων