ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στο «κόκκινο» παραμένουν Ευρώπη και ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» παραμένουν Ευρώπη και ΗΠΑ

Σήμερα ξεκινάει η Τουρκία την εμβολιαστική της εκστρατεία, μετά την επείγουσα έγκριση του κινεζικού εμβολίου της Sinovac, όπως ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα. Σε μια επίδειξη ανεξάρτητης εμβολιαστικής διπλωματίας, η Αγκυρα εμπιστεύθηκε το κινεζικό εμβόλιο, παρά τα μέχρι τώρα αντιφατικά αποτελέσματα των δοκιμών. 

Ιδιαιτέρως δυσοίωνες οι χθεσινές προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο επικεφαλής δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η δεύτερη χρονιά της πανδημίας πιθανώς να είναι χειρότερη από την πρώτη, εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του κορωνοϊού, ιδιαιτέρως στο βόρειο ημισφαίριο, και των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεών του. 

«Μαύρη» υπήρξε η Τρίτη για τις ΗΠΑ, με τους ημερήσιους θανάτους να καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τις 4.327. Σύντομα ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα, που χθες ανέρχονταν σε 381.000, θα υπερβεί αυτόν των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (407.000). Τα θύματα της COVID-19 παγκοσμίως ανέρχονται σε 1.965.398 και πιθανώς τις επόμενες ώρες να ξεπεραστεί το όριο των δύο εκατομμυρίων. Επειτα από σύσταση του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ, οποιοσδήποτε επιθυμεί να ταξιδέψει αεροπορικώς προς τη χώρα θα οφείλει να επιδείξει αρνητικό τεστ κορωνοϊού, πριν ακόμα από την επιβίβασή του.

Στο «κόκκινο» παραμένει και η Ευρώπη, με πολλά κράτη να επεκτείνουν την ισχύ των περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση της Δανίας επρόκειτο χθες να αποφασίσει την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα τρεις εβδομάδες. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ιταλία, όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να επεκταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς δεν διαφαίνεται καμία ύφεση των κρουσμάτων. 

Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, όπως η Γαλικία, η Καντάμπρια και η Λα Ριόχα, τα περιοριστικά μέτρα θα ενισχυθούν, καθώς καταγράφεται μεγάλη έξαρση των λοιμώξεων, που αποδίδεται στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα την εορταστική περίοδο. Χθες η Ισπανία κατέγραψε ρεκόρ νέων ημερήσιων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 38.869. Την ίδια στιγμή νέο lockdown ανακοίνωσε, από την Παρασκευή, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Μαύρη, όμως, ήταν η χθεσινή ημέρα και για τη Βρετανία, που κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, με 1.564 νεκρούς εντός 24 ωρών. Το βρετανικό ΕΣΥ αναγκάζεται να δώσει πρόωρα εξιτήριο σε ασθενείς προκειμένου να απελευθερωθούν κρεβάτια για εκείνους που βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. 
Τέλος, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν τον θάνατο ενός 56χρονου γιατρού στη Φλόριντα, που απεβίωσε 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, από μια εξαιρετικά σπάνια αιματολογική διαταραχή, η οποία εκδηλώθηκε μετά τον εμβολιασμό. Η Pfizer αναφέρει ότι ερευνά τον θάνατο, αλλά εκτιμά ότι δεν έχει σχέση με το εμβόλιο.