«Τόπο στα νιάτα» λέει η Ινδονησία

«Τόπο στα νιάτα» λέει η Ινδονησία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση εφαρμόζει στην εμβολιαστική της εκστρατεία κατά της COVID-19 η Ινδονησία, η οποία, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη, έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στους νεότερους. Αντί να εμβολιαστούν οι πιο ηλικιωμένοι και πιο ευάλωτοι, η Τζακάρτα επέλεξε να εμβολιάσει πρώτα τους υγειονομικούς και στη συνέχεια τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 59 ετών και αποτελούν το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Πρώτος από όλους εμβολιάστηκε χθες ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο, 59 ετών. Αντιθέτως, ο 77χρονος αντιπρόεδρος Μαρούφ Αμίν δεν πρόκειται να εμβολιαστεί νωρίς. Ενας από τους επιστήμονες που συμβουλεύουν την ινδονησιακή κυβέρνηση, ο καθηγητής Αμίν Σοενμπάντριο, τόνισε ότι η στρατηγική του «τόπος στα νιάτα» έχει νόημα, αφού οι νέοι άνθρωποι είναι εκείνοι που εργάζονται, φεύγουν από τα σπίτια τους, μετακινούνται παντού και τη νύχτα επιστρέφουν στα σπίτια τους. «Στοχεύουμε σε αυτούς που είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι έτσι ευελπιστεί ότι θα πετύχει ταχύτερα ανοσία της αγέλης. «Μακροπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και να ελέγξουμε την πανδημία, ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας», κατέληξε.

Η Ινδονησία, με πληθυσμό 270 εκατ. ανθρώπων, έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 στη ΝΑ Ασία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, το 80% των λοιμώξεων αφορούσε εργαζομένους. Παρότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές, η κυβέρνηση απέφυγε την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέσων και καθολικού lockdown, εξαιτίας του φόβου οικονομικής καταστροφής.

Η χώρα χρησιμοποιεί για την εμβολιαστική της εκστρατεία το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac, η αποτελεσματικότητα του οποίου ούτως ή άλλως δεν έχει ελεγχθεί σε ηλικιωμένους. Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων θα ξεκινήσει μόλις η κυβέρνηση παραλάβει δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech και της ΑstraZeneca.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή