ΙΤΑΛΙΑ

Ξεκίνησε η δίκη του αιώνα στην Καλαβρία

Ξεκίνησε η δίκη του αιώνα στην Καλαβρία

ΚΑΤΑΝΤΖΑΡΟ. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν, χθες, εκατοντάδες μέλη της επίφοβης εγκληματικής οργάνωσης Ντραγκέτα, της ισχυρότερης μαφιόζικης συμμορίας στην Ιταλία, με έδρα την Καλαβρία και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Η δίκη των 355 κατηγορουμένων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με πολιτικά στελέχη, αξιωματικούς της αστυνομίας και επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές κάθειρξης για συνέργεια σε σωρεία κακουργημάτων, όπως φόνο, διακίνηση κοκαΐνης, εκβιασμό και δωροδοκία. Πρόκειται για τη σημαντικότερη δίκη της μαφίας τα τελευταία 30 χρόνια στην Ιταλία, με πάνω από 900 μάρτυρες και 400 δικηγόρους υπεράσπισης. Η Εισαγγελία βασίζει το κατηγορητήριο στις καταθέσεις 58 «μεταμεληθέντων» μαρτύρων, οι λεγόμενοι «pentiti», οι οποίοι θα περιγράψουν τη δραστηριότητα της οικογένειας Μανκούζο, που θεωρείται η ισχυρότερη της Ιταλίας, με πρόσβαση σε ανώτατα πολιτικά, δικαστικά και αστυνομικά στελέχη. 

Στην πρώτη σειρά των κατηγορουμένων βρίσκεται ο «νονός» της συμμορίας, Λουίτζι Μανκούζο, ο οποίος εκτίει ήδη πολυετή ποινή κάθειρξης. Οι συνεργάτες τού Μανκούζο, ο οποίος φέρεται να διευθύνει την οικογένεια από τις φυλακές εδώ και 20 χρόνια, διακρίνονται για τα σχεδόν παιδικά τους παρατσούκλια, όπως ο «κοντόχοντρος», ο «ξανθούλης», το «κατσικάκι», αλλά και ο «λύκος». Με τη δίκη αυτή, η ιταλική Δικαιοσύνη επιδιώκει να στείλει σαφές μήνυμα προς τις συμμορίες του Νότου ότι η κρατική ανοχή και η διαφθορά κρατικών λειτουργών έχουν τελειώσει.

Ξεκίνησε η δίκη του αιώνα στην Καλαβρία-1
Η δίκη των 355 κατηγορουμένων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με πολιτικά στελέχη, αξιωματικούς της αστυνομίας και επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές κάθειρξης (φωτ. EPA/SALVATORE MONTEVERDE).

Επικεφαλής της εισαγγελικής ομάδας είναι ο «σταρ» του πολέμου κατά της μαφίας, Νικόλα Γκρατέρι, ο οποίος ζει υπό την προστασία της αστυνομίας εδώ και τριάντα χρόνια, εξαιτίας των δικαστικών επιτυχιών του κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Ο 62χρονος Γκρατέρι, που μεγάλωσε στην πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια, έπαιζε στα παιδικά του χρόνια με πολλούς από τους σημερινούς εναγόμενους στους δρόμους της πόλης. 

Το δικαστήριο θυμίζει την πρώτη τέτοια ομαδική δίκη μαφιόζων το 1986-87 στο Παλέρμο με κατηγορουμένους την ηγεσία της σικελικής Κόζα Νόστρα, που κατέληξε με την καταδίκη 338 κατηγορουμένων. Η δικαστική νίκη οδήγησε, όμως, σε αιματηρά αντίποινα της μαφίας, με τις δολοφονίες των δικαστών Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο.

Η νέα δίκη, πιο περιορισμένης κλίμακας, έχει ως στόχο της την πανίσχυρη οικογένεια Μανκούζο, καθώς και πολλούς κρατικούς και επιχειρηματικούς της συνεργούς. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται ο πρώην γερουσιαστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και διάσημος δικηγόρος, Τζιανκάρλο Πιτέλι. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν ως αποτέλεσμα εφόδων της αστυνομίας τον Δεκέμβριο του 2019 σε Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία και Βουλγαρία, ενώ τα αδικήματα που τους βαρύνουν περιλαμβάνουν φόνο, εμπόριο ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας, κλεπταποδοχή, δωροδοκία και ξέπλυμα κεφαλαίων. Ιδιαίτερα ειδεχθής υπήρξε η δολοφονία του Φιλίπο Γκαντζιτάνο από τον εξάδελφό του, εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας τού θύματος. «Τέτοιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται στην Ντραγκέτα», είχε πει ο νονός Μανκούζο στον δολοφόνο, ο οποίος συνεργάζεται πλέον με την Εισαγγελία. Τη σορό του θύματος είχαν ενταφιάσει κάτω από την άσφαλτο νέου δρόμου οι δολοφόνοι του.